Zwaar verlies voor partij van Hollande

© REUTERS

De Franse Parti Socialiste (PS) heeft zondag bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen een dramatische nederlaag geleden. ‘Een historische nederlaag’, volgens Le Monde. Rechts en extreemrechts winnen fors.

Eveline Vergauwen

Front National van Marine Le Pen was een tevreden vrouw vandaag. ‘De beste score in de geschiedenis van de partij’, noemde ze het. Haar partij haalt minstens acht sjerps binnen. Maar niet Avignon en Perpignan, waar het Front National sterk scoorde in de eerste ronde. De socialisten zijn er in de tweede ronde de grootste geworden.

De PS van president François Hollande heeft een historische nederlaag geleden. Ze verliezen Toulouse, Pau, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Ajaccio, Roubaix, Belfort en Quimper aan de centrumrechtse UMP.

De woordvoerder van de socialistische regering gaf zondagavond toe dat de resultaten van links ‘ontegensprekelijk slecht’ zijn. De overheid moet ‘opnieuw in dialoog gaan met de burgers’. Maandag zal volgens een bron dicht bij de overheid een herschikking van de regering worden aangekondigd, volgens persbureau ATS.

De leider van de rechtse partij UMP, Jean-François Copé, noemt het resultaat ‘een grote overwinning’ voor zijn partij, die op de eerste plaats eindigde in verschillende steden waar tot nu toe de socialisten aan de macht zijn.

LEES OOK

Nu in het nieuws