Milquet zet schouders onder Europees pact tegen racisme

© Photo News

© IMAGEGLOBE

1 / 2

Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet schaart zich achter de voormalige Italiaanse minister Cécile Kyenge en neemt het initiatief om in aanloop naar de verkiezingen een Europees pact tegen racisme op te stellen.

llo

Daarin willen ze de lidstaten onder meer aansporen om een nationaal actieplan tegen racisme op te stellen. Kyenge was in eigen land meerdere keren het slachtoffer van racisme en werd door een mede-politicus onder meer vergeleken met een orang oetan.

De bevoegde Europese ministers kwamen in september al eens samen in Rome om hun collega, die in Congo werd geboren, te steunen. De toenmalige minister van Integratie werd door senator Roberto Calderoli van de partij Lega Nord vergeleken met een orang oetan. Ze werd ook met bananen bekogeld tijdens een partijbijeenkomst.

Strijd opvoeren

Kyenge is inmiddels geen minister meer, maar krijgt nog steeds bescherming van lijfwachten in Italië, verklaart ze dinsdag op het kabinet van Joëlle Milquet. Die zal samen met haar Griekse ambtgenoot Ioannis Michelakis haar schouders zetten onder een nieuw pact voor diversiteit en tegen racisme.

‘Op 5 mei, drie weken voor de Europese verkiezingen, willen we de tekst door alle lidstaten laten ondertekenen’, zegt Milquet. ‘De bedoeling is om in de aanloop naar de verkiezingen een sterke boodschap uit te sturen. We vragen de toekomstige Europese Commissie om de strijd tegen racisme op te voeren.’

Concrete aanbevelingen

In de tekst moet een reeks concrete aanbevelingen komen, zoals het opstellen van nationale actieplannen. ‘Het is belangrijk dat ook thema’s als dit aandacht blijven krijgen naast alle besparingen’, vindt Milquet. ‘Om uit de crisis te raken moeten we de waarden blijven verdedigen waar de Unie op gebouwd is’, besluit Cécile Kyenge.

Volgens het Agentschap voor de Fundamentele Rechten werd in Europa één persoon op vier afkomstig uit een minderheidsgroep ooit al geconfronteerd met een misdrijf van racistische aard. Bovendien worden 57 tot 74 procent van dergelijke vormen van agressie niet gemeld aan de politie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten