Canvas ontrafelt 'publiek geheim' van het Gentse Wintercircus

GENT - Het Canvas-programma Publiek Geheim zendt woensdagavond een 25 minuten durende documentaire uit over het verleden en de toekomst van het Wintercircus in Gent.

Publiek Geheim-presentator Sven Speybrouck komt tijdens de uitzending 'terecht in een immens verlaten gebouw van meer dan 100 jaar oud. De cirkelvormige hal ligt niet ver van de Vooruit, bijna onzichtbaar verscholen tussen de huizen en winkelstraten. Het is het zogenaamde Nieuwe Circus', klinkt het bij Canvas.

'De geschiedenis van deze plaats is opgebouwd uit meerdere lagen: ze rijgt auto's en schaars geklede dames naadloos aan elkaar. Maar het is vooral het verhaal van het eerste en enige stenen circus van Gent. Sven gaat niet alleen langs bij autospecialisten, maar ook bij circusexperten en -artiesten. Op zoek naar verhalen over vertier.'

Op de site van Canvas is een stukje van de documentaire te zien.

'Om nog beter te weten wat er zich in het circus van Gent zoal heeft afgespeeld, trekt hij ook naar Amiens. Daar staat namelijk een soortgelijk stenen circus - een erfenis van schrijver Jules Verne - maar daar valt ook nu nog heel wat entertainment te beleven.'

Publiek Geheim belicht niet allen het verleden van het Gentse circus, maar kijkt ook naar wat er in de toekomst met het gebouw gaat gebeuren. Het Wintercircus wordt gerenoveerd en krijgt een ondergrondse concertzaal.

Door Bert Staes
AANGERADEN