Di Rupo herdenkt Belgische slachtoffers Rwandese genocide

© BELGA

Bij de genocide in Rwanda stierven tien Belgische blauwhelmen die deel uitmaakten van de missie van de VN (Unamir) en twaalf Belgische burgers. De genocide kostte op drie maanden tijd het leven aan 800.000 mensen, voornamelijk mensen van de Tutsi-minderheid, maar ook gematigde Hutu’s. Di Rupo drukte zondag in naam van de regering op de luchthaven van Melsbroek zijn 'diepe solidariteit' uit met de familieleden van de slachtoffers.

Jta

'U heeft een zoon, een echtgenoot, echtgenote, zus of vader verloren. Na deze tragedie heeft u moeten leren leven zonder hun aanwezigheid', vervolgde Di Rupo. 'Deze reis naar Rwanda geeft u opnieuw de kans om zij die er niet meer zijn te gedenken.'

'Moed hebben om lessen te trekken uit verleden'

Volgens Di Rupo moet de herdenking van de genocide, nu 20 jaar geleden, ons opnieuw duidelijk maken dat we de verschrikkelijke gebeurtenissen nooit mogen vergeten. En dat we er alles aan moeten doen opdat gelijkaardige tragedies zich nooit meer voordoen. 'De regering houdt er sterk aan de herinnering aan onze tien paracommando’s en ontwikkelingswerkers levend te houden en hen te eren', aldus de premier.

'We moeten ook de moed hebben om vergissingen uit het verleden toe te geven en er lessen uit te trekken', zei Di Rupo zondag nog. Hij herinnerde eraan dat de Belgische regering onder zijn voorganger Guy Verhofstadt, die zondag ook aanwezig was op Melsbroek, dat ook gedaan heeft.

De Senaat voerde een langdurig onderzoek naar de gebeurtenissen in Rwanda en Verhofstadt bood op 7 april 2000 namens België zijn verontschuldigingen aan.

De familieleden vliegen zondag naar Rwanda met een officiële Belgische delegatie geleid door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille. Ze gaan er de ceremonie bijwonen ter herdenking van de slachtoffers van de genocide, nu twintig jaar geleden. Di Rupo en minster van Defensie Pieter De Crem nemen ook deel aan een ceremonie voor de herdenking van de Belgische slachtoffers van de vredesmissies, maandag om 11 uur aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Reynders verdedigt beslissing om toch naar Rwanda af te reizen

Reynders verdedigde zondag de beslissing van België om toch af te reizen naar Kigali voor de herdenking van 20 jaar genocide. Frankrijk besloot zaterdag het bezoek te annuleren. Frankrijk deed dit na verklaringen van de Rwandese president Paul Kagame, die Frankrijk beschuldigde van betrokkenheid bij de volkerenmoord.

'Hij (Kagame) beschuldigt ons (de Belgen) niet van deelname aan de genocide. Ik begrijp dat Frankrijk sterker reageert. De situatie is erg verschillend.'

Aangeboden door onze partners