Netanyahu giet olie op het vuur in conflict met Palestijnen

© EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de Palestijnen bedreigd met ‘unilaterale acties’ nadat de Palestijnen van Fatah een aanvraag hebben ingediend om tot 15 internationale verdragen en conventies toe te treden. De Likoed-premier maakte zijn oog om oog, tand om tand-beleid duidelijk bij het begin van de wekelijkse zitting van het kabinet.

Jta

De Palestijnse zet was op haar beurt een reactie op de Israëlische weigering, een laatste contingent van 26 politieke gevangenen vrij te laten zoals afgesproken in het kader van het al jaren geblokkeerde ‘vredesproces’.

De stoere taal komt er net voor Israëlische en Palestijnse onderhandelaars aan tafel gaan zitten met de Amerikaanse afgezant Martin Indyk. Het gaat om een laatste poging om het in juli heropgestarte vredesoverleg enig nieuw leven in te blazen.

Onder andere VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft al laten doorschemeren dat de VS er de brui aan willen geven. Zijn oplossing - dat de Palestijnen water in de wijn doen en niet tot voormelde verdragen en conventies toetreden - werd door de Palestijnse ‘president’ Mahmoud Abbas verworpen.

Dat de Palestijnen zich aan internationale verdragen willen onderwerpen, is mogelijk sinds ‘Palestina’ eind 2012 het statuut van waarnemer bij de VN kreeg, zeer tot ongenoegen van Washington en Tel Aviv. Via de internationale wetgeving kunnen de Palestijnen immers rechtsvervolging van de staat Israël proberen te verkrijgen en ‘niet door lege verklaringen’.

Op 29 april verloopt de voorziene termijn van negen maanden voor het herstarten van vredesoverleg.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten