Sociale huisvestingsmaatschappijen overwegen juridische stappen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) is niet te spreken over de aankondiging van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) dat ze één op de drie mandaten in de sociale huisvesting gaat schrappen.

‘We betreuren, nog maar eens, de negatieve manier waarop deze operatie in de pers wordt gebracht door minister Van den Bossche. Het moment waarop dit naar buiten komt en het gebrek aan overleg in deze is frappant’, zegt Björn Mallants, directeur van VVH. ‘Dit is een belediging voor de duizenden medewerkers en bestuurders die elke dag het verschil maken voor 150.000 gezinnen.’

De VVH plant ook juridische stappen. ‘Het is vreemd dat de minister dit communiceert voor het advies van de Raad van State is gegeven. Het betreft hier een verregaande intrusie op de autonomie van onze privaatrechtelijke vennootschapsvorm. De vraag stelt zich of dit wel kan, zeker binnen een regeringsbeslissing. Andere uitzonderingen op de vennootschapswetgeving zijn decretaal verankerd in de Wooncode’, zegt Mallants.

‘Sowieso zullen wij deze inbreuk op onze autonome vennootschappen juridisch onderzoeken en indien nodig stappen zetten om dit aan te vechten’, besluit Mallants.

Vandaag werd bekendgemaakt dat de Vlaamse regering één op de drie mandaten in de sociale huisvesting wenst te schrappen. De grootste huisvestingsmaatschappijen mogen na een overgangsperiode nog dertien bestuurders hebben, in maatschappijen met 500 tot 1.500 woningen worden dat er negen, de kleinste zijn begrensd op maximaal vijf.

Op die manier verdwijnen de komende jaren 458 van de 1.433 bestuurszitjes. Ook in het aantal vergaderingen waarvoor zitpenningen gegeven kunnen worden, wordt gesneden.

Door