Tobback: ‘Uitspraken De Wever over Kherbache zijn gortig’

De Wever excuseert zich voor uitspraken over Kherbache

© WAS

© BELGA

© Photo News

1 / 3

N-VA-voorzitter Bart De Wever excuseert zich voor een opmerking over Antwerps SP.A-fractieleidster Yasmine Kherbache in het weekblad Knack. Eerder had SP.A-voorzitter Bruno Tobback de uitspraken van De Wever als 'gortig' omschreven.

In een interview met Knack haalt De Wever woensdag hard uit naar de Antwerpse linkse oppositie. ‘De SP.A is helemaal het noorden kwijt. Zij zijn gewoon niet in staat tot oppositie. Waar is Yasmine Kherbache?’, klonk het in het weekblad.

Volgens De Wever werd Kherbache aangekondigd als de antipode van De Wever, maar is ze helemaal weggedeemsterd. ‘Op de laatste gemeenteraden was Kherbache zelfs niet aanwezig. Dat heb ik nog nooit geweten van een ‘oppositieleidster’, aldus de Antwerpse burgemeester.

#laagbijdegronds

Kherbache zelf reageerde via Twitter dat ze ziek was en daarom de gemeenteraad niet kon bijwonen. Ze heeft het onder meer over een laag-bij-de-grondse uithaal van De Wever.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aasgier

Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback reageerde op de uitspraken van De Wever. Tobback vindt het ongehoord dat De Wever zelf begrip vraagt voor zijn eigen gezondheidssituatie en vervolgens ‘als een aasgier op een collega die met griep in bed ligt, afvliegt’. ‘Dit kan echt niet,’ zegt Tobback op de website van het weekblad. 'Dit is al te gortig'

Tobback reageert ook op een aantal andere uitspraken van De Wever in het weekblad. Zo zegt Tobback dat niet SP.A maar N-VA het noorden kwijt is. ‘Als ik zie hoeveel de oppositie op zijn zenuwen werkt, dan denk ik toch dat we goed bezig zijn’, aldus Tobback op Knack.be.

Excuses De Wever

De Wever heeft zich intussen geëxcuseerd voor zijn uithaal naar Kherbache. 'Wij wisten niet dat Kherbache ziek was', zegt zijn woordvoerder aan onze redactie. 'Dat is ons nooit gemeld, ook niet op de voorafgaande vergadering met de fracties. De burgemeester wil zich dan ook verontschuldigen. Het was nooit de bedoeling om onder de gordel te slaan.'

LEES OOK

Nu in het nieuws