Solvay steunt wereldrecordpoging met zonnevliegtuig

Piloten Bertrand Piccar en Andre Borschberg willen volgend jaar de wereld rond gaan met een zonnevliegtuig. Bij de recordpoging is ook het Belgische bedrijf Solvay betrokken.

De piloten hebben vanmiddag de Solar Impulse 2 voorgesteld. Dit toestel is de verbeterde versie van het vliegtuig dat vorig jaar van de ene Amerikaanse kust naar de andere vloog. Bedoeling is nu een vlucht rond de wereld maken. Daarvoor moet het toestel de klok rond kunnen vliegen, ook al gebruikt het daarvoor enkel zonne-energie.

Het vliegtuig heeft een vleugelwijdte van 72 meter en weegt 2,34, wat niet meer is dan een jeep. Het vermogen is vergelijkbaar met dat van een motorfiets, aldus de bouwers. Het toestel verbruikt geen fossiele brandstoffen.

Solvay ziet het vliegtuig als ‘een vliegend lab’ en zegt dat het met het hele proces zijn kennis over materialen en duurzame energie in de praktijk heeft kunnen brengen. ‘Solvay’s geavanceerde oplossingen en materialen dragen bij aan de energietransitie en helpen om de uitdagingen aan te gaan van de samenleving met een groeiende bevolking’, aldus Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay.

Door
AANGERADEN
Meest recent