Minder te koop of te huur staande woningen in orde met EPC

Bron © belga

Foto: BELGA

93 procent van de te koop of te huur staande woningen waren in 2013 in orde met de verplichting om een energieprestatiecertificaat (EPC) te bezitten. Dat is iets minder dan in 2012 (95 procent). Ook de advertentieplicht van het EPC werd minder goed nagekomen (83 in plaats van 88 procent). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Freya Van Den Bossche (SP.A) op een schriftelijke vraag van Valerie Taeldeman (CD&V).

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het is sinds eind 2008 verplicht bij elke verkoop of verhuur van de woning. De reden voor de daling is volgens Van Den Bossche wellicht te zoeken in het feit dat het Vlaams Energie Agentschap in 2013 gestart is met controles ter plaatse.

‘Vastgesteld wordt dat eigenaars die hun woning verkopen of verhuren zonder de tussenkomst van een makelaar vaker niet op de hoogte zijn van de verplichting om over een EPC te beschikken of dit adverteren’, aldus de minister.

In 2013 voerde het VEA in totaal 3.529 controles uit en ontving het 55 klachten evenals 31 meldingen van notarissen. In totaal werden 26 boetes uitgeschreven bij controles, 15 na een klacht en 9 na een melding. Een aantal dossiers zal echter pas in de loop van 2014 worden afgerond.

Er werden ook 528 inbreuken op de advertentieverplichting vastgesteld en hiervoor tot dusver 68 boetes uitgeschreven. Vorig jaar werden ook 84 boetes uitgeschreven wegens incorrectheid van het EPC. Het gemiddeld boetebedrag bedroeg telkens 500 euro. Eén klacht leidde tot het schorsen van de erkenning van een energiedeskundige.

Door