Zaak Bellens tegen Belgacom ingeleid op 22 april

Bron © belga

Voormalig Belgacom-ceo Didier Bellens. Foto: BELGA

Brussel -

De rechtszaak die de voormalige Belgacom-topman Didier Bellens heeft aangespannen tegen zijn ex-werkgever, wordt op 22 april ingeleid voor de Brusselse arbeidsrechtbank. Dat heeft Belgacom woensdag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf.

Bellens eist van Belgacom een schadevergoeding omdat zijn contract eind vorig jaar werd stopgezet. Belgacom-voorzitter Stefaan De Clerck benadrukte dat Bellens niet naar de Raad van State trekt tegen het koninklijk besluit waarmee de regering hem aan de deur zette. Het telecombedrijf is verantwoordelijk voor de voorwaarden van het contract met de ceo, maar de regering beslist volgens wetgeving uit 1991 over benoeming en afzetting.

Die ‘driehoeksrelatie’ roept bij enkele aandeelhouders vragen op. Belegger Erik Geenen, bekend van zijn strijd tegen de Nationale Bank en zijn groen petje, vroeg of het mogelijk zou zijn de eventuele kosten voor het ‘onrechtmatige’ ontslag van Bellens op de staat te verhalen. ‘Dit is niet aan de orde vandaag’, antwoordde De Clerck. ‘We zullen bekijken hoe de zaak evolueert.’ Vandaag is het zo dat Belgacom de kosten zou moeten dragen, erkende de voorzitter.

Geenen had eerder tijdens de zitting al het ontslag van De Clerck geëist. ‘U hebt als volksvertegenwoordiger in 1991 de wet goedgekeurd om de ceo te kunnen ontslaan en benoemen. Vervolgens wordt u in 2013 voorzitter om die voorhistorische wet in daden om te zetten. Er wordt geen rekening mee gehouden dat Belgacom sinds 2004 een beursgenoteerd bedrijf is waarbij zulke zaken totaal uit den boze zijn’, foeterde hij. In de zaal leek Geenen weinig bijval te krijgen.

Door
TOP 10 MEEST GELEZEN