Ontvoerde Franse journalisten na klein jaar opnieuw thuis

© rr

© AFP

1 / 2

De vier Franse journalisten die tien maanden werden vastgehouden in Syrië zijn zondag opnieuw aangekomen in Frankrijk, een dag nadat ze geboeid en geblinddoekt werden gevonden aan de Turkse grens.

Lin Louage, Ellen De Muynck

Nicolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias en Didier Francois werden opgewacht door hun families en de Franse president François Hollande toen ze zondagmorgen uit de militaire helikopter stapten.

Het Elysée had zaterdag medegedeeld dat het viertal 'ondanks de harde omstandigheden van hun detentie in goede gezondheid verkeert'. Hollande bedankte toen ook eenieder die bij de vrijlating was betrokken, zonder daarbij concrete namen te noemen.

Volgens het Turkse persagentschap Dogan werden de vier op vrijdagnacht door een onbekende groep overgebracht naar de zuidoostelijke grens met Turkije, waar ze - geboeid en geblinddoekt - werden ontdekt door Turkse soldaten.

De journalisten waren in juni 2013 in Syrië ontvoerd. Volgens het Duitse persagentschap dpa waren zij in handen van een radicale islamistengroep in Raqqa, in het noorden van het land. Voor de vrijlating van de vier zou een fiks bedrag betaald zijn geweest.

Syrië is volgens de organisatie Reporters zonder Grenzen op dit moment ‘het gevaarlijkste land ter wereld’ voor journalisten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws