Hamas en PLO kondigen verzoening aan

Bron © Reuters
  • Palestijnen in Gaza City juichen de verzoeningspoging toe.

De rivaliserende Palestijnse groeperingen PLO en Hamas hebben op een gezamenlijke persconferentie een verzoeningsdeal aangekondigd.

De islamistische groep Hamas, die in de Gazastrook de macht heeft, en de PLO van de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben een eenheidspact gesloten. Binnen vijf weken moet er eenheidsregering gevormd worden. Zes maanden na een vertrouwensstemming in het parlement moeten nationale verkiezingen volgen.

‘Dit is goed nieuws voor ons volk: het tijdperk van verdeeldheid is voorbij’, zei de Hamas-premier Ismail Haniyeh.

Vele Palestijnen zijn sceptisch over de verzoeningspogingen van de rivaliserende groepen. Het is immers niet de eerste keer dat beide kanten een pact hebben gesloten na hun gewelddadige breuk in 2007, maar de akkoorden zijn nooit in de praktijk omgezet.

Het akkoord zal de vredesgesprekken met Israël, die al in een doodlopende straat leken beland, bovendien geen goed doen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde Abbas eerder al over de verzoeningspoging. Hij zei dat de Palestijnse president tussen vrede met Israël of diens islamistische vijand moest kiezen. Hamas wordt door Israël, de VS en de EU beschouwd als een terroristische organisatie.

Eind juli vorig jaar besloten de Israëli’s en Palestijnen om de gesprekken na drie jaar te hervatten.

Door
AANGERADEN