‘Breng werkgeverslasten terug van 35 naar 25%’

Bron © belga

Michèle Sioen (48), de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Foto: Photo News

Brussel -

‘Onze loonhandicap tegenover onze belangrijkste handelspartners is opgelopen tot 16,5 procent, terwijl onze productiviteitsgroei snel terugloopt. Dat is totaal onhoudbaar voor onze bedrijven. Daarom moeten de werkgeverslasten op arbeid van 35 naar 25 procent worden teruggebracht.’ Dat heeft Michèle Sioen (48), de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) donderdag gezegd bij haar officiële voorstelling in Brussel.

Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit. Ze neemt de fakkel voor de komende drie jaar over van Pierre Alain De Smedt.

Ander heikel punt, naast de loonhandicap, vormen volgens Sioen de stijgende energiekosten in ons land. Er is volgens de nieuwe VBO-voorzitter inzake het energiebeleid een gebrek aan samenhang en coördinatie op Belgische en op Europees, op federaal en op regionaal vlak.

Voorts vindt Michèle Sioen dat de jeugdwerkloosheid met meer dan 20 procent de toekomst van de volgende generaties hypothekeert. Sioen pleit ook voor meer administratieve vereenvoudiging, ‘want de administratieve lasten kosten de ondernemingen jaarlijks 5 tot 6 miljard’. Op dat vlak wil ze ‘een meer doortastend beleid’.

Pieter Timmermans, ceo van het VBO, onderstreepte het belang van de eerste vrouwelijke voorzitter voor de werkgeversorganisatie, omdat het aantoont dat het VBO gelooft in gelijke kansen voor man en vrouw, ook voor topfuncies.

‘Maar mevrouw Sioen is vooral gekozen, omdat ze een ceo van topniveau is. Ze leidt met Sioen Industries een bedrijf met 4.800 medewerkers, waarvan een goeie 900 in eigen land, een bedrijf dat actief is in 15 landen. Michèle Sioen is ook een voorbeeld van wat het VBO zelf al een hele tijd promoot: ‘Redefine your business’, turn je bedrijf om om internationaal te scoren. Ze is ook mee met de megatrends die ons huidig tijdsbestel kenmerken.’

Door
AANGERADEN
Meest recent