Peter Dedecker betreurt onzekerheid voor coöperanten en belastingbetalers

Bron © BELGA

Foto: put

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker betreurt het feit dat de onzekerheid voor de coöperanten van Arco en voor de belastingbetaler blijft duren. Hij zegt dat nadat donderdag bekend is geraakt dat het Grondwettelijk Hof zich nog niet uitspreekt over de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten, van wie het geld in Dexia werd belegd.

Het Hof beveelt de heropening van de debatten en beslist om de Nederlandstalige en Franstalige zaken tegen de staatswaarborg samen te voegen.

Volgens Dedecker betekent een en ander dat een uitspraak niet voor de verkiezingen van 25 mei moet worden verwacht. “Dat het Hof nu nog niet oordeelt over de grondwettelijkheid van de waarborgconstructie doet niets af aan het feit dat de ACW-top haar verantwoordelijkheid blijft ontlopen”, haalt Dedecker nogmaals uit naar de christelijke arbeidersbeweging, waarvan Arco de financiële poot was. Volgens Dedecker verandert dit ook niets “aan het politieke gegeven dat de federale regering - die de constructie op poten heeft gezet - de factuur hiermee doorschuift naar deze en naar volgende generaties”. Het was de regering-Leterme die in 2011 de waarborgregeling uitwerkt na het omvallen van Dexia en de vereffening van Arco die er het gevolg van was.

Dedecker vindt dat de Arco-coöperanten, die “het slachtoffer zijn in de misleiding van het ACW”, wel degelijk vergoed moeten worden, maar dat “het ACW hiervoor eerst moet opdraaien, niet de belastingbetaler”. Die laatste kan volgens Dedecker pas bijspringen wanneer de ACW-top haar verantwoordelijkheid heeft genomen en haar centen op tafel heeft gelegd.

Het blijft ondertussen ook wachten op de Europese Commissie, die moet oordelen of de waarborgregeling al dan niet een vorm van illegale staatssteun is. Dedecker laakt het feit dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) de Commissie bijkomend advies heeft bezorgd, waardoor hij “het verdict bewust over de verkiezingen heeft getild”.

Door
AANGERADEN