AstraZeneca verwerpt hoger bod van Pfizer

Bron © BELGA

Foto: AFP

Het Britse farmabedrijf Astrazeneca blokt ook een nieuw bod van de Amerikaanse concurrent Pfizer af. Pfizer liet vandaag weten 5 miljard euro extra te bieden, maar ook dan blijft het bod volgens AstraZeneca veel te laag. Het is dan ook ‘zonder aarzeling’ verworpen.

De Amerikaanse farmareus Pfizer heeft vrijdag het overnamebod op de Britse branchegenoot AstraZeneca verhoogd tot 50 pond per aandeel in aandelen en contanten, ofwel ruim 63 miljard pond (76,7 miljard euro). Dat is zo’n 5 miljard euro boven het eerdere bod van 46,61 pond per aandeel ofwel bijna 59 miljard pond (71,4 miljard euro).

Ook nu laat AstraZeneca snel weten dat het geen belangstelling heeft voor het bod. In een mededing spreekt het bedrijf van een ‘substantiële onderwaardering’. Het bod biedt dan ook onvoldoende basis om gesprekken aan te knopen, aldus het bedrijf. Het roept de aandeelhouders dan ook op om voorlopig geen stappen te ondernemen.

Cameron

Verder stuurde de topman van Pfizer, Ian Read, een persoonlijke brief naar de Britse premier David Cameron. Daarin benadrukte Read de voordelen van een overname van AstraZeneca voor Groot-Brittannië. Pfizer wil bijvoorbeeld medisch onderzoek gaan doen in Cambridge en Europese hoofdkantoren in Groot-Brittannië vestigen. Pfizer wil daarmee de zorgen in de Britse politiek over de deal wegnemen.

Een overname van AstraZeneca door Pfizer zou de grootste in de farmaciesector ooit zijn en de grootste van een Brits bedrijf ooit.

Door
AANGERADEN