Tol op vrachtwagens moet 700 miljoen opbrengen

© DBA

België schat de opbrengst van een tolsysteem voor vrachtwagens op 700 tot 800 miljoen euro per jaar. Dat staat in een persbericht van het Oostenrijkse bouwconcern Strabag, een van de partners van het Sky-Ways consortium dat de concessie binnenhaalde.

Klaas Debacker

Tegen 2016 wil ons land een tolsysteem voor vrachtwagens invoeren. Vlaanderen, Brussel en Wallonië bereikten daarover al in 2011 een akkoord.

De gewesten hadden vorig jaar vijf consortia van bedrijven geselecteerd die konden meedingen naar het contract voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van het Viapas-tolsysteem.

Eind maart werd uit die vijf een voorkeursbieder aangeduid waarmee verder onderhandeld wordt. De naam van die voorkeursbieder werd toen om juridische redenen (wettelijke standstill-periode) niet bekendgemaakt.

Het blijkt nu te gaan om Sky-Ways, een consortium tussen de Oostenrijkse bouwgroep Strabag (24 procent) en T-Systems (76 procent), een dochteronderneming van het Duitse technologieconcern Deutsche Telekom, aldus het persbericht van Strabag. T-Systems was ook al betrokken bij de ontwikkeling van het tolsysteem in Duitsland. Ook Belgacom wordt betrokken als partner. Belgacom zal mee instaan voor telecommunicatie en diensten voor datacentra.

Strabag zal via dochteronderneming Efkon onder meer instaan voor de controlesystemen. Het gaat dan niet alleen om de software voor een handhavingssysteem, maar ook om 'de technologie voor 40 vaste handhavingseenheden, de uitrusting van 40 mobiele controle-eenheden en de levering van 22 draabare controle-units'.

Onderhandelingen lopen nog

Het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) bevestigt aan onze redactie het nieuws dat er een voorkeursbieder is aangeduid, maar benadrukt dat er nog verder onderhandeld moet worden om een finaal contract te bereiken. Dat is standaardprocedure in dit soort dossiers, aldus woordvoerster Katrien Rosseel.

Daarom kan het kabinet ook nog niet communiceren over kostprijs of tarieven. Het is aan de volgende Vlaamse regering om daarover een beslissing te nemen. Wel is het zo dat de drie gewesten samen hebben beslist om in 2016 te starten met de tolheffing voor vrachtwagens, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten