'Onverdoken sollicitatie voor een ontslag'

© belga

© Photo News

1 / 2

De beslissing van staatssecretaris Wathelet over de vluchtroutes op Brussels Airport kan voor N-VA absoluut niet door de beugel. Ook Vlaams parlementslid en schepen in Zaventem Eric Van Rompuy (CD&V) noemt het ‘onaanvaardbaar’.

kld, llo

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Melchior Wathelet kondigde dinsdag een aantal maatregelen aan om de geluidshinder rond Brussels Airport te verminderen. De ingrepen moeten vooral de Brusselse zuidrand ontlasten. De route die over de gemeente Etterbeek loopt, zal de helft minder worden gebruikt. Tussen 22 uur en 7 uur wordt ze zelfs helemaal niet meer gebruikt. Vliegtuigen die naar het zuiden vertrekken, zullen bij voorkeur gebruik maken van de zogenaamde Ikea-route, die over Nossegem loopt.

‘In een periode van lopende zaken, zonder de controle van het parlement dat ontbonden is, ingrijpende wijzigingen aanbrengen in zo’n gevoelig dossier als de vliegroutes, is een onverdoken sollicitatie voor een ontslag’, reageert N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

‘Ik stel voor dat CD&V en Open VLD hun collega op zijn wenken bedienen in plaats van wat te blazen en te dreigen. Voor zulke spelletjes is nu eenmaal geen plaats in een regering’, aldus Weyts.

Volgens Weyts ‘misbruikt’ Wathelet zijn regeringsfunctie ‘om zichzelf en zijn partij nog eens snel te profileren vlak voor de verkiezingen’. ‘Hij is niet eens bijster origineel door simpelweg de stunt van toenmalig staatsecretaris Isabelle Durant in 2003 nog eens dunnetjes over te doen’, besluit de N-VA’er.Solo-slim

Volgens Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy verstoort Wathelet met zijn beslissing echter het ‘fragiele evenwicht’ van het bereikte luchthavenakkoord. Door de beslissing wordt volgens Van Rompuy Brussel ontzien, maar door het gebruik van de Ikea-route verschuift een deel van de overlast naar de regio van Nossegem en Kortenberg. En dat is voor de CD&V-schepen van Zaventem ‘onaanvaardbaar’.

De Vlaamse vicepremiers in de federale regering hebben al aan premier Elio Di Rupo laten weten dat ze niet opgezet zijn met de ‘solo-slim’ van Wathelet en vragen om het dossier te evoceren op de ministerraad. Van Rompuy steunt die demarche. ‘Natuurlijk moet dit besproken worden op de ministerraad. Het gaat om een inhoudelijke wijziging van het afgesproken plan’, aldus Van Rompuy. Hij vindt ook dat er meer overleg nodig is met de Vlaamse regering.

Van Rompuy heeft ook twijfels bij de rechtsgeldigheid van de beslissing van Wathelet. Volgens hem hadden veel problemen kunnen voorkomen worden als men het ‘plan-Schouppe’ in een wet had gegoten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten