Verhofstadt klaar om Europa uit de crisis te halen

© AFP

Voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft een plan om Europa uit de crisis te halen. Als hij gekozen wordt tot voorzitter van de Europese Commissie moet het allemaal wat stoutmoediger. Dat zegt hij vrijdag in een interview met de krant Le Soir.

rdc

Doe de stemtest op uwregering.beMis niets van de verkiezingen 2014

Guy Verhofstadt is de liberale kandidaat om Europees Commissievoorzitter te worden. Hoewel hij een buitenstaander is, gelooft hij in zijn kansen, zo blijkt uit een interview in de Waalse krant Le Soir. Meer nog: hij heeft een plan klaar voor als het zover is. Volgens Verhofstadt moet afgestapt worden van de oude politieke recepten.

‘Het is mijn bedoeling om een meerderheid te verzamelen rond mijn ideeën, om ze weg te trekken uit de oude tegenstellingen tussen conservatieven en socialisten.’ Volgens Verhofstadt is het tijd voor iemand met ‘een visie, een passie en ervaring’.

Volgens de liberaal is de Commissie onder huidig voorzitter José Manuel Barroso te braaf gebleven en had de Europese Raad (de vergadering van de 28 regeringsleiders van de lidstaten, red.) teveel te zeggen. ‘De leden van de Raad zelf zeggen dat het tijd is voor iemand aan het hoofd van de Commissie die hen uit de crisis kan halen’, klinkt het.

‘Een ander Europa is mogelijk’, zegt Verhofstadt, met een meer onafhankelijke, meer stoutmoedige Commissievoorzitter. ‘Neem nu energie: sinds 2006 heeft de Commissie niks ondernomen, en we zien de effecten. Die zijn nadelig, en we durven niks te zeggen. Een enorm nadeel voor onze bedrijven.’

‘Er moet een alternatief komen voor het Europa van vandaag’, dat volgens Verhofstadt euroscepticisme in de hand werkt. Dat plant hij te realiseren met een tweede ‘Delors-pakket’. De interne Europese markt moet volgens hem gelijk gemaakt worden. ‘We moeten ons aanpassen aan concurrentie in een geglobaliseerde wereld.’ Een fusie verbieden omdat het in één land een dominante positie zou kunnen doen ontstaan kan in zo’n wereld niet meer volgens Verhofstadt.

Ten slotte moet ook van het vrijhandelsakkoord met de VS werk gemaakt worden. ‘Een grote kans op een grote, dominante markt die de standaard zet voor de wereld.’ En daarvoor hoeven niet noodzakelijk ecologische en sociale principes te sneuvelen. ‘De Gucht (Eurocommissaris voor Handel, red.) zal niet inbinden.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten