Moldavië volgende land dat lid wordt van EU, tot woede van Poetin

Bron © BELGA

Foto: EPA

De voormalige Sovjetrepubliek Moldavië zal op 27 juni officieel een associatieakkoord met de Europese Unie ondertekenen. Dat heeft de vaste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, woensdag verklaard. In een verwijzing naar Moskou waarschuwde hij voor druk van buitenaf.

Van Rompuy, die in volle crisis tussen Moskou en buurland Oekraïne een officieel bezoek bracht aan Moldavië, zei “gehaast te zijn om premier Leanca op 27 juni in Brussel te ontvangen voor de ondertekening van het associatieakkoord”.

“We verwerpen elke druk van buitenaf”, waarschuwde Van Rompuy in een mededeling die werd verspreid na afloop van de ontmoeting met de Moldavische premier. “En we steunen vastberaden de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Moldavische republiek, in het kader van de internationaal erkende grenzen”, luidde het in een duidelijke verwijzing naar Moskou.

Het associatieakkoord werd in november een eerste keer geparafeerd door Moldavië, een land met 3,5 miljoen inwoners. De ondertekening wordt op zijn zachtst gezegd niet op applaus onthaald in Rusland. Moldavië was samen met Georgië het enige voormalige Sovjetland dat zo’n akkoord met de Europese Unie sloot, na de plotse weigering van Oekraïne.

Het wil in 2019 lid worden van de Europese Unie, maar telt een belangrijke Russischtalige minderheid. De toenadering tot de EU weekt vooral in de separatistische pro-Russische regio Transnistrië kritiek los. Transnistrië riep in 1990 zijn onafhankelijk van Moldavië uit, maar wordt door geen enkele andere staat erkend.

Door
AANGERADEN