Telenet en Belgacom bevestigen bod op tv-rechten

© BELGA

© BELGA

De Pro League, de belangenvereniging voor Belgische eersteklassers, heeft na een Algemene Vergadering van vrijdag nog geen beslissende knopen doorgehakt in de onderhandelingen om de televisierechten op de Jupiler Pro League voor de komende drie seizoenen. ‘De tweede fase van de individuele onderhandelingen gaat van start zoals gepland’, klonk het na de vergadering. Inmiddels hebben Belgacom en Telenet bevestigd dat ze een bod ingediend hebben. Dat ligt wellicht niet zo hoog dan de 70 miljoen euro die adviseur MP&Silva aan de Pro League beloofd had.

brc, rdc

‘De Pro League heeft kennis genomen van de offertes die ingediend werden’, aldus ceo Ludwig Sneyers in een persbericht. ‘Naar aanleiding van die offertes hebben we besloten om samen met onze adviseur MP&Silva de individuele gesprekken met verschillende partijen op te starten.’ Zenders en operatoren konden bieden op zes loten, waarvan het Platinum Package, de live en exclusieve uitzending van vijf wedstrijden per speeldag, ongetwijfeld het belangrijkste is.

De Pro League ontkent dat er weinig interesse was voor de televisierechten sinds de komst van MP&Silva. ‘Er was een grote interesse bij operatoren, nationale en internationale televisiezenders’, zegt de Pro League. ‘We gaan de komende weken onderhandelen met alle individuele partijen. Zo willen we de uitzendrechten optimaliseren voor alle clubs en voetballiefhebbers.’

Belgacom en Telenet doen bod, maar niet op exclusieve rechten

Telecomoperator Belgacom maakte vrijdag al meteen bekend dat het bij de Jupiler Pro League een bod ingediend had om in de komende drie seizoenen het Belgische eersteklassevoetbal te kunnen uitzenden. 'Zoals in februari al aangekondigd, pleit Belgacom voor een niet-exclusief model, waarbij alle voetbalfans de eerste klasse op hun tv kunnen volgen, ongeacht hun operator, en tegen voorwaarden die voor iedereen toegankelijk zijn', verklaarde het bedrijf. 'Met de keuze om een bod over te maken, wil Belgacom de neutraliteit van het voetbalaanbod waarborgen en het voetbal zo breed mogelijk toegankelijk maken.'

En ook Telenet heeft verklaard dat het een bod uitgebracht heeft op de televisierechten. Het gaat om een bevestiging van het bod uit februari. Toen boden de drie operatoren Belgacom, Telenet en het Waalse Voo in totaal 60 miljoen euro voor niet-exclusieve rechten. De Pro League had de voorstellen van de drie operatoren in februari echter al naast zich neergelegd om in zee te gaan met het Italiaanse adviesbureau MP&Silva, dat 70 miljoen euro beloofde. Daarvoor was ook een voorstel van Telenet en de Pro League om een eigen zender te starten al afgesprongen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Telenet had eerder al duidelijk gemaakt dat het geen interesse meer had in exclusieve rechten. Het blijft dus wel geïnteresseerd om het Belgisch voetbal uit te zenden, maar dan enkel als ook klanten van andere operatoren kunnen kijken.

Het is niet meteen duidelijk hoe Belgacom en Telenet hun bod hebben geformuleerd, en of de biedingen wel binnen de voorwaarden van de tender vallen. De Pro League verkoopt drie rechtstreekse uitzendingen per speeldag immers in een exclusief pakket.

Wie verder nog kandidaat is, is niet duidelijk. Volgens de Pro League was de interesse groot bij 'operatoren, nationale en internationale tv-zenders'. Na de tweede onderhandelingsronde, die de komende weken plaatsvindt, zal opnieuw een Algemene Vergadering belegd worden, waarop de knoop eventueel doorgehakt wordt. Een datum voor die vergadering werd nog niet vastgelegd.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt