Antwerps Havenbedrijf officieel eigenaar van Opel-gronden

Bron © belga

Foto: Marc Herremans - Corelio

Antwerpen -

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is sinds vrijdag officieel eigenaar van de Opel-site, zo staat in een persbericht. Medio april was al duidelijk dat General Motors de gronden zou doorverkopen aan het Havenbedrijf voor 43,6 miljoen euro.

De gronden worden nu gesaneerd en de gebouwen geïnspecteerd, zodat de site aan de markt aangeboden kan worden. Daarmee zal meteen worden gestart, luidde het. Het Havenbedrijf weet nog niet wanneer de marktbevraging kan worden opgestart.

‘Het uitgangspunt is het vinden van een nieuwe, waardevolle invulling van de terreinen en daarbij wil het Havenbedrijf niet over één nacht ijs gaan’, klinkt het. Vorig jaar liet havenbaas Eddy Bruyninckx al verstaan uit te kijken naar industriële bedrijven, vooral uit de chemie, alsook dat de site bij voorkeur integraal overgaat.

Het Havenbedrijf herhaalt ‘de hele site te willen valoriseren om een vorm van ‘maakindustrie’ aan te trekken’ en benadrukt de ‘unieke’ kans voor een ‘integrale ontwikkeling van een dergelijke oppervlakte’.

Reconversiegroep

De procedure wordt met advies begeleid door de zogenaamde reconversiegroep, die werd opgericht door Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Voorzitter is Paul Buysse. Volgens het kabinet van de minister-president kwam de reconversiegroep op 5 mei nog samen.

‘Er zal verder gewerkt worden op basis van de eerste lijst van mogelijke investeerders die eerder reeds door Flanders Investment & Trade (FIT) was opgemaakt. De groep heeft kennis genomen van een eerste draft van proposal voor potentiële investeerders, opgesteld door FIT, waarin de troeven van de site naar voor gebracht worden. Dit document wordt nu verder aangevuld en verfijnd met de inbreng van de leden. Het netwerk van FIT en het Havenbedrijf worden ingeschakeld om potentieel geschikte investeringen die voor tewerkstelling kunnen zorgen, te identificeren’, luidt het.

Opel Antwerpen is sinds 2010 dicht. Moederbedrijf GM vroeg nadien 95 miljoen euro voor de gronden, die het in de jaren 1960 van het Havenbedrijf had gekocht. Maar dat wilde slechts 30 miljoen betalen, het Havenbedrijf had voorkooprecht. Uiteindelijk legden experts de prijs vast op 43,6 miljoen euro.

Door
AANGERADEN