VLAAMS-BRABANT. Open VLD looft 'Maggie-effect' maar kan N-VA niet afstoppen

© Belga

© Het Nieuwsblad

© Belga

© Het Nieuwsblad

1 / 4

De uitslagen uit Vlaams-Brabant bevestigen wat de peilingen voorspelden: grote winst op federaal niveau voor Open VLD dankzij stemmenkanon Maggie De Block. En opvallend: niet N-VA is het slachtoffer van de liberale winst. Zeker op Vlaams niveau is de N-VA-lijst van Ben Weyts dan ook de grote winnaar geworden van deze verkiezingen. Slachtoffer van die stijging is vooral Vlaams Belang, al zien ook de traditionele partijen als CD&V, SP.A en Groen her en der kiezers overlopen naar N-VA.

Jef Van Hoofstat

Bekijk hier alle uitslagen uit Vlaams-Brabant!

FEDERAAL. Merkbaar 'Maggie-effect', maar N-VA-tsunami overspoelt alles en iedereen

N-VA stevende in Vlaams-Brabant onbedreigd af op de status van grootste partij. De lijst van Theo Francken haalt 28,3% en doet daarmee merkelijk beter dan verwacht. De partij herhaalt ongeveer het goede resultaat van de verkiezingen van 2010 (+1,4%). Open VLD doet met 25,1% nog beter dan de peilingen voorspelden. Maggie De Block zorgt voor maar liefst 10,5% winst tegenover 2010. Eerder op de dag leek de 'Maggie-bonus' eerder beperkt, maar naarmate de resultaten van meer stembureaus binnenliepen, dichtte Open VLD de kloof op N-VA. In Zaventem is die 'Maggie-bonus' het grootst. Open VLD verdubbelt er zijn stemmenaantal. De liberalen gaan er van 14,8% naar 30,6%, een stijging van maar liefst 15,8%.

De CD&V-lijst van minister van Financiën Koen Geens (16,5%) doet beter dan gepeild en herhaalt het resultaat van de vorige federale verkiezingen, Groen beperkt het verlies tot 1% (van 9,8% naar 8,7%). Voor de SP.A-lijst onder leiding van Hans Bonte (12%) is er wel zwaar verlies (-5,8%), De grote verliezer is Vlaams Belang, dat met 4,3% van de stemmen (een verlies van 5,3%) onder de kiesdrempel gaat. PVDA+ komt met 1,9% van de stemmen niet in de buurt van de kiesdrempel, hetzelfde geldt voor het FDF (2%). BUB, PP en Rossem halen verwaarloosbare percentages.

Voorkeurstemmen

1. DE BLOCK Maggie (Open VLD) 81.9492. GEENS Koen (CD&V) 30.4293. FRANCKEN Theo (N-VA) 29.4594. VAN ROMPUY Eric (CD&V) 14.6305. VAN VAERENBERGH Kristien (N-VA) 13.6996. BONTE Hans (SP.A) 10.7007. TOBBACK Louis (SP.A) 10.0008. BECQ Sonja (CD&V)9.3399. VUYE Hendrik (N-VA) 8.87410. DE CONINCK Inez (N-VA) 8.392

Bekijk hier alle voorkeurstemmen per partij!

VLAAMS. Forse winst voor N-VA-lijst van Ben Weyts

Op Vlaams niveau is de winst van N-VA nog duidelijker: de lijst van schaduwvoorzitter Ben Weyts boekt een stijging van méér dan 15% tegenover de verkiezingen van 2009, en wordt met 29,4% onbedreigd de grootste partij. De Open VLD-lijst van voorzitster Gwendolyn Rutten profiteert nog van het 'Maggie-effect' en boekt een kleine 4% winst, maar komt met haar 19,2% toch net niet boven de drempel van 20% uit.

Die stemmen voor N-VA en Open VLD moeten van ergens komen: CD&V (Peter Van Rompuy) gaat 1,7% achteruit en strandt op 17,1%, SP.A (toch onder aanvoering van voorzitter Bruno Tobback) verliest 2,6% en haalt slechts 12,3%. Groen blijft wel overeind tegen de N-VA-tsunami, wint 1,7% en haalt 9,4% van de stemmen. Vlaams Belang (Joris Van Hauthem) verliest twee derde van zijn kiezers en gaat ook hier met 4,4% onder de kiesdrempel.

De Franstalige lijst UF verliest door de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde een groot deel van haar potentiële kiezers en zal met 5% (-2%) van de stemmen geen zetel meer hebben in het Vlaams Parlement. PVDA+ (met lijstduwer Tine Van Rompuy) haalt meer dan het dubbele van haar stemmentotaal in 2010 (van 0,9 naar 1,8%), maar zoals verwacht komt de partij niet in de buurt van de kiesdrempel.

Voorkeurstemmen

1. RUTTEN Gwendolyn (Open VLD) 36.6652. WEYTS Ben (N-VA) 33.0123. TOBBACK Bruno (SP.A) 20.3054. VAN ROMPUY Peter (CD&V) 19.4355. SMINATE Nadia (N-VA) 12.9356. BROUWERS Karin (CD&V) 10.3127. DE VROE Gwenny (Open VLD) 8.6618. DOOMST Michel (CD&V) 8.2529. MAES Lieve (N-VA) 7.82910. DAEMS Rik (Open VLD) 7.608

Bekijk hier alle voorkeurstemmen per partij!

REACTIES

Maggie De Block: 'Vooraf getekend voor dit resultaat'

Maggie De Block scoorde uitstekend in Vlaams-Brabant. 'Dit is een onverhoopt resultaat. Het was in het begin moeilijk, maar resultaat boeken zowel op mijn departementen, als voor de partij, dat is heel mooi. Als we zien wat voorspeld was voor Open VLD, zouden we dat met twee handen gegrepen hebben. N-VA is de grote winnaar, dus zij hebben het initiatiefrecht. Wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen. Wij hebben een positief project, dus dat willen wij ook omzetten in mandaten.'

Rik Daems: 'Tandem Maggie-Gwendolyn voorbeeld voor ganse partij'

'De werkwijze van de tandem Maggie-Gwendolyn, die samen met de ganse ploeg van kandidaten Open VLD in Vlaams-Brabant een gigantische score bezorgd heeft, mag als voorbeeld dienen voor de hele partij', aldus Rik Daems.

Rik Daems schrijft de sterke vooruitgang van de partij in Vlaams-Brabant toe aan de combinatie van 'no-nonsenspolitiek die Maggie De Block de afgelopen jaren voerde en simpelweg deed wat moest gedaan worden' en de rechtlijnigheid en 'parlez franc' van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten. 'Het zijn beiden sterke madammen die een boodschap gebracht hebben die bijzonder goed aanslaat', aldus Daems.

Lorin Parys: 'Het land socio-economisch op orde zetten'

'Dat 1 op 3 Vlamingen voor ons stemde geeft ons een geweldig mandaat, maar het brengt ook een zware verantwoordelijkheid mee om de verandering te realiseren die we in ons programma geponeerd hebben. We moeten nu zo snel mogelijk met andere partijen rond de tafel gaan zitten om dit te kunnen uitvoeren', aldus Lorin Parys, voormalig Uplace-topman en vierde op de Vlaams-Brabantse N-VA-lijst voor het Vlaams parlement.

'We moeten vooreerst het land socio-economisch terug op orde zetten met de recepten uit ons programma. We moeten veranderen om opnieuw voor te gaan. Al wie werkt, onderneemt en spaart moet in de toekomst beloond worden in plaats van gestraft. Het is op die manier dat we het land economisch terug aan de praat krijgen. Uiteraard zullen we kijken hoe we dit structureel kunnen verankeren door de omslag naar het confederalisme te realiseren. Dat is wat de kiezer van ons verwacht en wat we effectief moeten gaan doen', aldus Parys.

Tine Van Rompuy: 'PVDA zal de komende jaren nog verder groeien'

Tine Van Rompuy, zuster van Herman en Eric en lijstduwster voor de PVDA+-kamerlijst in Vlaams-Brabant is bijzonder blij met de uitslag van haar partij tijdens deze verkiezingen. 'We halen zeker in Wallonië enkele verkozenen en bouwen daarmee verder op het elan van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 toen we 52 verkozenen. Ik ben er zeker van dat we de komende jaren nog verder zullen groeien', aldus Van Rompuy.

Van Hauthem: 'Niet bepaald positief voor Vlaams Belang'

De grote verliezer van deze verkiezingen is Vlaams Belang. In Vlaams-Brabant trok Joris Van Hauthem de Vlaamse lijst, het Vlaams parlementslid waarschuwde al vroeg voor voorbarige conclusies, maar gaf toe dat het er niet goed uitzag voor zijn partij.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent