Marianne Thyssen: ‘Stem voor De Wever is keuze voor polarisering, confrontatie, blokkering’

© FRED DEBROCK

Europees lijsttrekker voor CD&V Marianne Thyssen vindt dat de keuze op zondag 25 mei ‘nooit zo helder’ was. Wie in Vlaanderen voor de N-VA van Bart De Wever stemt, ‘kiest opnieuw voor een periode van polarisering, confrontatie en blokkering’. Dat schrijft ze donderdag op haar blog.

rdc

Zowel in Europa als in Vlaanderen wordt de kiezer voor een duidelijke keuze gesteld, zegt Thyssen. Met de kandidaturen van haar geestesgenoot Jean-Claude Juncker en zijn socialistische uitdager voor het voorzitterschap van de Commissie, ‘kregen de Europeanen - en dus ook de Vlamingen - nooit eerder zo duidelijk en scherp de keuze tussen twee richtingen die Europa kan uitgaan’.

De andere partijen laat Thyssen bewust buiten beeld. De liberale ALDE van Guy Verhofstadt ‘hinkt mijlenver achterop en zal geen doorslaggevende rol spelen’, denkt ze te weten. Voor de N-VA is ze nog scherper. Omdat de partij en haar lijsttrekker Johan Van Overtveldt niet kunnen zeggen van welke fractie ze deel gaan uitmaken in het Europees Parlement ‘wordt irrelevantie dus haar lot’.

Alternatief

In Vlaanderen gaat de keuze volgens Thyssen tussen Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever. Omdat de N-VA voorop ligt in de peilingen, ‘doet wie een alternatief wil er dus goed aan om Peeters en zijn partij te steunen’.

Thyssen gaat verder: ‘Een stem voor De Wever is opnieuw kiezen voor een periode van polarisering, confrontatie, blokkering. Daar kan geen twitterfilmpje iets aan veranderen. De verandering van de N-VA draait vele schroeven los, maar we hebben er het raden naar of de machine achteraf nog functioneert’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten