LIMBURG. Jan Peumans (N-VA) provinciaal stemmenkampioen

© Belga

N-VA is de grote overwinnaar van deze verkiezingen. Ook in Limburg is het N-VA dat de klok slaat. Jan Peumans (N-VA) is het stemmenkanon in Limburg, waar zijn partij boven de 30 procent scoort. CD&V zit net over de kaap van 20 procent. Beide partijen zijn samen goed voor meer dan de helft van de stemmen in Limburg.

Stien Keunen

Bekijk hier alle uitslagen uit Limburg

N-VA en CD&V: een huwelijk van meer dan 50 procent

De resultaten van zowel de Vlaamse als federale verkiezingen in Limburg ongeveer gelijk. N-VA-kopstuk en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft met zijn partij in Limburg de grootste overwinning geboekt. N-VA rondt in het grootste deel van de verschillende kantons vlot de kaap van dertig procent. Enkel in Genk duikt N-VA onder de dertig procent.

Peumans staat met 63.780 voorkeurstemmen aan de kop van het klassement in Limburg. Hiermee klopt Peumans Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), bij wie de teller op 57.650 stemmen staat. Voor de Kamer haalde christen-democraat Wouter Beke (59.291) het van Steven Vandeput (41.211) van N-VA.

Hoewel CD&V overal tevreden moet zijn met een tweede plaats doet de partij van lijstrekker Wouter Beke het niet slecht en haalt ze met gemak de vooropgestelde kaap van 20 procent. Samen met N-VA zijn ze goed voor meer dan de helft van de stemmen. 'In Limburg scoort CD&V nog beter dan in vele andere provincies', weet Vlaamse minister Jo Vandeurzen. 'Dat maakt ons nog belangrijker binnen de partij en biedt mogelijkheden om onze stem in Brussel nog luider te laten klinken. Het is vooral dankzij de vele sterke lokale figuren, die zowel hun ervaring als enthousiasme in de schaal hebben gegooid, dat we het verschil hebben gemaakt.' Dat geldt zeker voor burgemeesters Mark Vos (Riemst) en Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) die in hun kanton zelfs beter scoorden dan de N-VA.

Zwarte zondag voor Vlaams Belang

Zoals werd verwacht, zitten SP.A (17 procent), Open VLD (12 procent) en Vlaams Belang (6 procent) in de hoek waar de zwaarste klappen vallen. SP.A en Open VLD belanden met die score respectievelijk op plaats drie en vier. Peter Vanvelthoven, lijsttrekker voor SP.A-Limburg op de Kamerlijst, reageert licht ontgoocheld op de uitslag van de verkiezingen. 'Als we de peilingen moesten geloven, zouden we nog veel meer verloren hebben. Al bij al valt het goed mee. Zeker in Limburg houden we stand en verliezen we op dit moment geen zetel.'

Voor Vlaams Belang is het een 'zwarte zondag' te geworden. De partij haalde in Hasselt zelfs de kiesdrempel niet. Lode Veereeck, Limburgs Open VLD-kandidaat op de opvolgerslijst voor de Kamer, ziet ondanks de voorlopige resultaten een 'heel duidelijk Maggie-effect', maar ook een 'Witte Zondag'. Daarmee alludeert hij op de achteruitgang die Vlaams Belang'. Dat is het tegenovergestelde van een Zwarte Zondag. Als liberalen hebben we hun stijl en aanpak sterk bestreden. Het is een goede zaak dat de democratische partijen een sterk resultaat neerzetten', aldus Vereeck op VTM.

Allereerste Limburgse zetel voor Groen

Groen (6 procent, zowel voor Kamer als voor het Vlaams Parlement) maakt zijn underdogrol waar en doet het opvallend goed met zo'n anderhalve procent winst in vergelijking met de vorige verkiezingen. Groen haalt met deze score voor het eerst een zetel in Limburg. PVDA+ flirtte met de kiesdrempel, maar 5 procent was voor PVDA+ te hoog gegrepen. Enkel in Genk heeft PVDA+ de kiesdrempel gehaald.

Aangeboden door onze partners