N-VA wint 27 zetels in Vlaamse Parlement

© belga

© pol de wilde

© Frank Meurisse

© photo news

Voor het Vlaamse Parlement maakt N-VA de verwachte grote sprong voorwaarts, met resultaten boven de 30 procent. Vlaams Belang verliest fors, ten voordele van de N-VA. 'CD&V heeft standgehouden', vindt Kris Peeters. Op Vlaams niveau wil N-VA het initiatief nemen voor de coalitievorming. De Wever wil zo snel mogelijk op zoek naar partners om 'een logische, sterke coalitie voor Vlaanderen' te vormen.

Lin Louage, Davy Geens

LAATSTE UPDATE: 5.01 uur

Bijna de hele kaart van Vlaanderen kleurt geel. N-VA boekt in alle provinciale kieskringen grote winst. De partij haalde in 2009 slechts 13,9 procent. Nu scoren de Vlaams-nationalisten op vele plaatsen resultaten ruim boven de 30 procent.

Op basis van de voorlopige resultaten ziet de zetelverdeling in het Vlaams Parlement er zo uit: de N-VA zou 43 zetels behalen (+27), CD&V 27 zetels (-4), Open VLD 19 zetels (-2), SP.A 18 zetels (-1), Groen 10 zetels (+3), Vlaams Belang 6 zetels (-15) en UF 1 (status quo).

N-VA en CD&V stevenen dus af op een meerderheid in het Vlaams Parlement. Maar ook een tripartite tussen de klassieke partijen CD&V, SP.A en Open VLD is mogelijk.

'We hebben het vertrouwen gevraagd en 1 op de 3 heeft het aan ons gegeven', zei Bart De Wever, N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester, tijdens zijn overwinningsspeech. 'Als grootste partij zullen wij zo snel mogelijk de nodige contacten leggen om deze partners te zoeken', zei De Wever, die zo snel mogelijk aan tafel wil om een 'logische, sterke coalitie voor Vlaanderen' te smeden.

Homans? Bourgeois?‘We zullen morgenvroeg (maandag, red) het initiatief nemen om met andere partijen te praten. Vanavond is het niet het moment’, liet Antwerps lijstrekker Liesbeth Homans weten. Of ze de post van minister-president ambieert, antwoordde ze: ‘Daar doe ik geen uitspraken over. We hebben altijd gezegd dat we geen verantwoordelijkheden uit de weg gaan.’ Ze haalde alvast 163.502 voorkeursstemmen. Rechtstreekse concurrent van Homans in Antwerpen, Kris Peeters (CD&V), strandt op 140.564 stemmen.

Peeters, wiens toekomst van Vlaams regeringsleider op het spel staat, zegt dat het aan de overwinnaar is om het initiatief nemen. ‘N-VA moet zo snel mogelijk een regering tot stand brengen. CD&V heeft standgehouden. We zijn de tweede grootste partij', zei hij aan de militanten. 'Wij hebben de ambitie om in zowel de Vlaamse als de federale regering het verschil te maken.’ Die uitspraak toont wel de ambitie van CD&V. Ze zal zich niet als verliezer gedragen. En zei hij tijdens het kopstukkendebat op de VRT: 'We zullen ingaan op elke uitnodiging om tot een goede Vlaamse en federale regering te komen.' Lees: een tripartite is lang niet uitgesloten.

Met nog niet alle stembureaus geteld, scoort N-VA 31,9 procent (+18,8%). CD&V behoudt nipt 20 procent (20,5%, -2,4%). Open VLD haalt 14,1 procent (-0,9%). SP.A volgt met 14 procent (-1,3%). Groen gaat vooruit en haalt 8,7 procent van de stemmen (+1,9%). Vlaams Belang doet het slecht en verliest voorlopig 9,4 procent en strandt op 5,9 procent. PVDA+ boekt 1,5 procent winst en haalt 2,5 procent van de stemmen.

'Ik heb ingezet op een score van 24 à 25 procent in West-Vlaanderen. Die uitslag is nog steeds mogelijk', reageerde Hilde Crevits op de VRT. 'N-VA is heel groot, wij zijn afgetekend de tweede grootste partij.'

Peeters zei zondagmorgen dat hij 'vol vertrouwen' was. Maar voor hem dreigt het lot van Antwerps ex-burgemeester Patrick Janssens. Na de burgemeestersjerp in Antwerpen maakt de N-VA zich op om ook de post van minister-president in te pikken. Grote winnaar N-VA zal meer dan waarschijnlijk het initiatiefrecht krijgen om een regering te vormen. Wordt dan Liesbeth Homans minister-president? Of haar partijgenoot Geert Bourgeois?

Het Vlaamse Parlement bestaat uit 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers die verkozen worden voor een periode van vijf jaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten