CD&V. 'Christendemocraten kunnen beslissen hoe er gespeeld wordt'

© rr

© rr

1 / 2

Terwijl Hilde Crevits en Hendrik Bogaert kiezers moeten inleveren in West-Vlaanderen, boeken Wouter Beke en Pieter De Crem vooruitgang in hun respectievelijke provincies Limburg en Oost-Vlaanderen. De partij blijft op Vlaams niveau hangen op 20,80 procent, net wat de christendemocraten hadden vooropgesteld, maar wel een daling van 2,10 procent tegenover 2009. Op federaal niveau gaat de partij vooruit, maar zit er geen twintig procent in.

Ellen De Muynck, Davy Geens

LAATSTE UPDATE: 10.00 uur

CD&V had voor zichzelf de lat op twintig procent gelegd en heeft die doelstelling enkel op Vlaams, niet op federaal niveau gehaald. De christendemocraten zijn de tweede grootste partij in alle provincies (en moet in het merendeel van de kantons de N-VA laten voorgaan als grootste partij), behalve dan in Vlaams-Brabant, waar Open VLD flinke winst heeft geboekt.

'We hebben standgehouden', klonk het weliswaar bij een tevreden Kris Peeters, die er meteen aan toevoegde dat zijn partij de verantwoordelijkheid op beide niveaus wil opnemen, weliswaar 'met ons verkiezingsprogramma in de hand en op de onderhandelingstafel'.

Op Vlaams niveau strandt de partij op 20,80 procent: een daling van 2,10 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2009, maar wel boven de grens van twintig procent zoals de partijleiding voorop had gesteld. Op het federaal niveau gaat CD&V er dan weer op vooruit sinds 2010, toen de partij hun slechtste verkiezingsresultaat uit de geschiedenis boekte.

Maar de stijging van bijna vier procent in zowel het Oost-Vlaanderen van Pieter De Crem als het Limburg van Wouter Beke, is niet genoeg om op federaal niveau de grens van twintig procent te halen: de partij landt op federaal niveau op 18,8 procent (+1,2), maar bezorgt de partij wel een extra zetel, wat het totaal op achttien brengt. Op Vlaams niveau moeten er dan weer vier worden ingeleverd en behouden de christendemocraten 27 zetels.

'CD&V grote overwinnaar van de verkiezingen'

Volgens Yves Desmet, opinierend hoofdredacteur bij De Morgen, is ondanks die uitslag niet N-VA, maar CD&V de grote overwinnaar van de verkiezingen, omdat zij als enige kunnen beslissen hoe er gespeeld gaat worden. Bart De Wever kan immers niet rekenen op Open VLD om een meerderheid te vormen aan Vlaamse kant, terwijl een coalitie tussen CD&V, Open VLD en SP.A wél mogelijk is.

Opinierend hoofdredacteur bij deze krant Bart Sturtewagen treedt hem bij en benadrukt dat Bart De Wever hierdoor snel zal moeten handelen. Dat Peeters in zijn speech benadrukt dat zijn partij op beide niveaus de verantwoordelijkheid wil openen, legt bij N-VA druk op de schouders om ook federaal een compromis te kunnen sluiten. 'Quid CD&V? is nu de belangrijkste vraag.'

West-Vlaanderen kwijt aan N-VA

West-Vlaanderen en Limburg blijven de beste provincies voor de partij, maar de christendemocraten verliezen in de provincie aan zee (waar CD&V traditioneel goed scoort) wel hun laatste bastion: lijsttrekkers Hilde Crevits en Hendrik Bogaert moeten fors inleveren en kunnen de N-VA niet van de eerste plaats houden.

Federaal kopstuk in Limburg, Wouter Beke, lijkt meer kiezers overtuigd te hebben dan Vlaams lijsttrekker Jo Vandeurzen, maar de partij blijft wel kleiner dan N-VA. CD&V-Kamerlid en burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen spreekt niet van een Beke-effect, maar het effect van hard werken. Dat de partij voor het Vlaams niveau wel wat moet inboeten, is volgens hem ook niet zo verwonderlijk. De laatste resultaten voor het Vlaams niveau dateren immers uit 2009, die van de Kamer uit 2010, toen er al sprake was van de N-VA-tsunami.

Koen Geens, ex-kabinetschef van Peeters, stond voor een moeilijke opdracht in zijn provincie als lijsttrekker voor de Kamer, en heeft zijn partij er niet naar een hoger niveau kunnen tillen: Vlaams-Brabant is de zwakste schakel en is ook de enige provincie waar CD&V niet de tweede grootste partij is.

In Oost-Vlaanderen houdt Pieter De Crem op het federale niveau goed stand. 'In Oost-Vlaanderen zetten we een mooi resultaat neer. Meer algemeen tellen twee zaken: dat we afgetekend de op één na grootste partij blijven en dat we onze doelstelling hebben bereikt', aldus De Crem.

Status quo in Antwerpen

Tijdens de campagne heeft de partij vooral haar grootste troef uitgespeeld: de populaire minister-president Kris Peeters, die de Vlaamse lijst trekt in Antwerpen. Hij heeft zelf aangegeven dat hij enkel een nieuwe termijn als Vlaams minister-president ziet zitten. Haalt zijn partij niet genoeg stemmen om die positie te garanderen, dan vertrekt hij uit de politiek.

'Los over de twintig procent', zoals Peeters zondagmorgen nog optimistisch aankondigde, is niet gebeurd, niet in Antwerpen, en niet in de rest van Vlaanderen. Maar in de provincie van De Wever hield hij wel goed stand. Hoewel Peeters ongeveer anderhalf procent moest inleveren op Vlaams niveau, haalt zijn partij in de provincie wel nog net die drempel van 20 procent. Op federaal niveau blijft de partij ondanks kleine winst hangen rond 16 procent.

'Antwerpen is een moeilijke provincie, altijd geweest, en het is ook de provincie van Bart De Wever. Maar we hebben getracht alles in de strijd te gooien', aldus Peeters. In thuisbasis Puurs blijft CD&V met 36 procent van de stemmen wel de grootste partij voor het Vlaams Parlement.

CD&V verliest nipt derde Europese zetel aan Open VLD

CD&V verliest zeer nipt zijn derde zetel (die gaat naar liberaal Karel De Gucht), waardoor Steven Vanackere vanop een strijdplaats niet verkozen is. Vanackere reageerde al op Twitter: 'Het zou pas een nederlaag zijn geweest als ik het niet geprobeerd had. Hartelijk dank aan al wie me heeft gesteund.'

'Het was onze doelstelling om 20 procent te hebben en dat lijken we te hebben gehaald.' Europees lijsttrekker voor CD&V Marianne Thyssen vond, met 87 procent van de stemmen geteld, de 'missie volbracht', maar toen leek de derde zetel nog binnen voor CD&V. Open VLD (20,3 procent) en CD&V (20,1 procent) vochten lange tijd om het Europese zilver.

Wat de uitslag van het hele Parlement betreft, stelt Thyssen vast dat haar EVP 'een heel eind voorop ligt op de socialisten en heel ver op de liberalen'. Ze vindt het niet meer dan normaal dat Jean-Claude Juncker, de kandidaat-Commissievoorzitter van de EVP, nu het initiatief krijgt om te proberen een meerderheid te vormen. 'We hebben een systeem in gang gezet dat verder gaat dan het Verdrag van Lissabon voorschrijft. Nu moeten we de democratie haar werk laten doen.'

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent