Kloof in zetels tussen PS en N-VA gevoelig vergroot

© Photo News

© belga

1 / 2

De N-VA blijft federaal de grootste partij, en maakt van het huidig kloofje met de PS 'een kloof'. De Franstalige socialisten staan volgens de laatste resultaten op fors verlies. 'Dit betekent op federaal vlak zeer moeilijke onderhandelingen', aldus Kris Peeters (CD&V). Bart De Wever zegt de vooraf gekozen strategie te zullen volgen: eerst Vlaams een regering vormen. Maar, voegde hij toe: 'Ik heb nooit gezegd dat federale onderhandelingen niet tegelijkertijd kunnen starten.'

Eveline Vergauwen, Davy Geens

Laatste update: 4.49 uur

De N-VA zal in de eerste zetelverdeling voor het federale parlement met de huidige resultaten nog eens zeven zetels extra veroveren, 34 in totaal. Volgens een voorlopige zetelverdeling is een tripartite (SP.A, CD&V, Open VLD) op het federale niveau op dit moment weer mogelijk, maar het is nipt en de zetels switchen nog à la minute. Die partijen halen 45 zetels van de 88 Vlaamse binnen. 'Lange regeringsonderhandelingen zien we niet zitten, we zullen dus ook federaal onderhandelen', zei De Wever in zijn overwinningsspeech.

De N-VA was in de Kamer tot nu toe nipt groter dan de PS, met één zetel meer. Maar, niet onbelangrijk, de socialistische familie (PS en SP.A) was wel de grootste en dat zal zo blijven. Dat is dan ook waar PS-voorzitter Paul Magnette en Elio Di Rupo het over hadden in hun speech: 'de socialisten blijven de grootste familie'. Volgens de voorlopige zetelverdeling met drie zetels voorsprong. De grootste familie mag normaal gezien de premier leveren.

In Wallonië was het aanvankelijk een nek-aan-nekrace tussen de MR en de PS, maar de PS lijkt het pleit te winnen (31 procent voor PS, tegenover 25,7 voor MR). De zetelverdeling geeft PS vier zetels voorsprong op MR.

Zoals het er nu uit ziet, heeft de polarisering van het debat de N-VA omhoog gestuwd. De PS verliest, en een verliezer heeft het rond de onderhandelingstafel altijd moeilijker. De PS ziet haar stemmen, zoals verwacht, naar de PTB, de Franstalige communisten, gaan en, iminder verwacht, ook naar het FDF. Die partijen zitten voorlopig rond de 5 procent, wat de PTB één zetel oplevert en het FDF twee. De Parti Populaire, van Mischaël Modrikamen, eindigt met één zetel.

Franstalige coalitie met FDF?

In een eerste reactie op deze resultaten vreest Kris Peeters dat het moeilijke federale onderhandelingen worden. De PS verliest zetels, maar een centrumrechtse coalitie zonder hen aan Franstalige kant haalt volgens de laatste resultaten geen meederheid. CDH en MR komen twee zetels te kort. Tenzij ze het FDF erbij nemen, goed voor twee zetels.

Peeters verwacht dat de N-VA federaal de leiding neemt. Bart De Wever zal vasthouden aan de strategie om eerst Vlaams een coalitie te vormen. Maar zegt in de VRT-studio's dat federale onderhandelingen gelijktijdig kunnen starten. 'Het zal niet gemakkelijk worden', aldus De Wever.

Maggie-effect

De liberalen doen het federaal goed, vooral de Franstalige dan, die enkele procenten lijken te winnen. Ook Open VLD lijkt in de huidige situatie één zetel te winnen, met dank aan Maggie De Block. CDH handhaaft zich in Wallonië als derde Franstalige partij, Ecolo verliest.

Brussel

Zoals verwacht haalt geen enkele Vlaamse partij in de kieskring Brussel de kiesdrempel van vijf procent. De MR is in Brussel net iets groter dan de PS, maar in zetelaantallen zijn ze even groot, volgens de voorlopige resultaten toch. Het FDF zit Ecolo op de hielen en kan de derde partij worden in de Brusselse kieskring.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent