Jean-Marie Dedecker gooit de handdoek, ook PVDA+ haalt kiesdrempel niet

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Photo News

1 / 4

PVDA+ en LDD hoopten vooraf om de kiesdrempel van 5 procent te halen, maar op basis van de eerste resultaten lijkt dat niet evident te worden. LDD komt enkel op voor de Kamer in West-Vlaanderen. De partij strandt er echter voorlopig op slechts 3,33 procent, een daling met meer dan 3,5 procent. 'Mijn rol in het parlement lijkt dan ook uitgespeeld. De tendens is er', aldus voorzitter Jean-Marie Dedecker. Ook voor PVDA+ vallen de resultaten tegen. Op federaal en Vlaamse niveau blijft de linkse partij steken rond de 3 procent. Een stijging met zo'n 2 procent, maar onvoldoende voor de kiesdrempel.

Maarten Delvaux

LAATSTE UPDATE: 20:21 uurLDD: Rol van Jean-Marie Dedecker in parlement is uitgespeeldMet meer dan een derde van de stemmen geteld ziet het eruit dat LDD de kiesdrempel niet zal halen. Voorlopig zakt de partij naar 3,33 procent, een daling van 4,34 procent. 'Mijn rol in het parlement lijkt dan ook uitgespeeld. De tendens is er', reageerde voorzitter Jean-Marie Dedecker. Dedecker onderstreept wel dat dit niet het einde van LDD is.

Met de verkiezingen in zicht trok Jean-Marie Dedecker de troepen terug naar West-Vlaanderen, van waaruit hij probeerde zijn zetel in het federaal parlement te verdedigen. 'Ik denk niet dat het nog goed komt, al is het nog wachten op de resultaten uit Middelkerke', vertelde Dedecker vanuit zijn woonst in Middelkerke. 'De N-VA overklast op dit moment alles. Het succes van de N-VA is de ondergang geworden van Lijst Dedecker. Het is een opdoffer maar het was ingecalculeerd.'Maar aan opgeven denkt hij niet. 'We gaan de schouders niet laten zakken. Ik heb een hekel aan verliezen en als sportman heb ik meer verloren dan gewonnen, maar soms waren er ook klinkende successen. In het verleden flirtte Groen en N-VA ook met de kiesdrempel. We blijven voortbestaan, en we hebben een oorlogskas om verder te werken. Ik zetel nog in de gemeenteraad van Middelkerke en ben ook nog voorzitter van de partij', blikt hij al vooruit.'De troepen terugtrekken was de enige kans. Dat veel mensen de partij hebben verlaten speelt daarin geen rol', staat Dedecker achter zijn strategische keuze.

Ook PVDA+ haalt nergens de kiesdrempelNa de goede uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 hoopte PVDA+ vurig om de eerste nieuwe politieke familie in het parlement sinds de komst van Groen (toen nog Agalev) in de jaren 80 te worden. Daar slaagt het echter niet in. Federaal haalt de partij zo'n 2,8 procent, op het Vlaamse niveau 2,6 procent. Dat is een flinke stijging met 2 procent. In de provincie Antwerpen, waar de partij het best scoort, strandt PVDA+ op 4,5 procent (federaal) en 4,15 procent (Vlaams). Nipt onvoldoende om een zetel te veroveren.Voorzitter Peter Mertens baalde flink zondagavond. 'Ik ben teleurgesteld want ik had gehoopt dat we in Antwerpen toch een zetel zouden kunnen veroveren. Maar we zijn uitgeschakeld in de 93ste minuut', reageerde hij met een knipoog naar de Champions League-finale van zaterdagavond. 'Het objectief lag hoog. We hebben uiteindelijk net niet genoeg gehaald om over die kiesdrempel te springen. Er zijn veel progressieve stemmen naar Groen gegaan. Ik wil hen daarmee feliciteren. Gelukkig zijn er in Wallonië wel enkele PVDA-kandidaten verkozen, dus zal de partij wel in het parlement vertegenwoordigd worden.'Tine Van Rompuy, zuster van Herman en Eric en lijstduwster voor de PVDA+-kamerlijst in Vlaams-Brabant is blij met de uitslag van haar partij. 'We halen zeker in Wallonië enkele verkozenen en bouwen daarmee verder op het elan van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 toen we 52 verkozenen. Ik ben er zeker van dat we de komende jaren nog verder zullen groeien', aldus Van Rompuy.Ze schrijft deze opgang toe aan het feit dat steeds meer mensen zich herkennen in de standpunten van de PVDA+. 'We hebben naar aanleiding van deze verkiezing 40.000 mensen bevraagd. Uit hun antwoorden bleek dat we met onze standpunten over armoedebestrijding en de miljonairstaks juist zaten. De partij verruimt ook maar steeds. Zo groeit bijvoorbeeld onze invloed in de vakbonden. Binnen het ACV bijvoorbeeld is er momenteel veel meer ruimte voor de PVDA+ dan vroeger' aldus Van Rompuy.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook R.O.S.S.E.M., B.U.B.-BELG.UNIE, en de PIRATENPARTIJ komen op met een lijst bij de federale verkiezingen, maar geraken niet aan 1 procent.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent