N-VA. 'De moed heeft het geweld overwonnen'

© belga

© belga

1 / 2

'Vicit vim virtus - De moed heeft het geweld overwonnen' N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak als overwinnaar zijn militanten toe. Naar eigen zeggen weet de N-VA-voorzitter zeer goed dat er nu een zeer grote democratische verantwoordelijkheid rust op de schouders van de N-VA.

Jan Temmerman

Het was op de tonen van 'Euphoria' van Eurosong-winnares Loreen dat de N-VA-top zaal Viage in Brussel binnentrok. Ook ditmaal had de Antwerpse burgemeester een Latijnse leuze voorbereid. 'Vicit Vim Virtus. De moed heeft het geweld overwonnen', stak De Wever van wal.

'Nooit is er met meer macht geprobeerd de Vlamingen van de wijs te brengen. De Vlamingen hebben echter gekozen voor veranderingen. Ze hebben gekozen voor de N-VA.' Volgens de N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft één op drie Vlamingen het vertrouwen aan de N-VA gegeven.

Volgens De Wever rust er nu een zware democratische verantwoordelijkheid op de schouders van de N-VA. 'We moeten onze economie opnieuw aanzwengelen, we moeten voor meer jobs zorgen, we moeten de pensioenen garanderen, we moeten de gezondheidszorg en de sociale uitkeringen betaalbaar houden. Kortom, we moeten verandering voor vooruitgang brengen.' Volgens de partijvoorzitter is die opdracht allesbehalve eenvoudig.

'Als grootste partij zullen wij zo snel mogelijk contacten zoeken om een regering te vormen.' Volgens De Wever kunnen die contacten gemakkelijk gevonden worden als naar de uitslag van deze verkiezingen gekeken wordt. De Wever wil dan ook snel aan tafel om een sterke coalitie op de been te brengen. 'Een logische, sterke coalitie voor Vlaanderen.'

'Vlaamse belangen veilig stellen op federaal niveau'

Bart De Wever beseft terdege dat de kiezer op federaal niveau zo mogelijk nog moeilijker geschud heeft. 'Het oordeel van de Vlaamse democratie en de Franstalige democratie was nog nooit zo uiteenlopend. Wij willen geen lange politieke crisis.' Volgens Bart De Wever wil de N-VA ook op federaal niveau zijn verantwoordelijkheid nemen.

Die zorgen verwijst de N-VA-voorzitter echter naar morgen. 'Laat ons vanavond toch maar even stilstaan bij wat wij gerealiseerd hebben. Want we hebben het niet bepaald cadeau gekregen, alles behalve zelfs. Maar we hebben het gedaan vrienden: we zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land. Dus schrijven wij vandaag geschiedenis. De geschiedenis van een Vlaanderen dat rechtop loopt', zegt De Wever die al zijn militanten met een simpele 'dank u wel' bedeelt.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent