Telling loopt mis door bug in Brussel en 'menselijke fouten' in Gent

© ivan put

De resultaten van de stembusgang in Brussel -waar elektronisch werd gestemd- en in Gent -waar nog potlood en papier werden gebruikt- laten tot maandagochtend op zich wachten. In Brussel was er sprake van een 'bug' terwijl er in Gent problemen waren bij de telling. Het gaat om menselijke fouten, is te horen bij de secretaris van het hoofdtelbureau in Gent.

kidr, dgs, llo

In Gent, waar maandagochtend om 03.30 uur het tellen van de stemmen werd onderbroken, wordt sinds 08.00 uur verder geteld. De Gentse schepen Sofie Bracke (Open VLD) hoopt dat de telling tegen de middag wordt afgerond. Dat bevestigde de secretaris van het hoofdtelbureau ook in Gent. 'Er zijn controles moeten gebeuren door manuele fouten. Geen hertellingen, maar resultaten die verkeerd overgeschreven waren.' De laatste keisbrieven waren in Gent ook laat toegekomen bij het telbureau.Voor het Vlaams Parlement zijn nu alle bureaus geteld en doorgestuurd. Voor de Kamerlijst worden nog problemen opgelost in de resultaten van 10 van de 100 telbureaus, maar daar zijn nog geen voorkeursstemmen bekend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Binnenlandse Zaken liet om 4.20 uur weten dat er dankzij de inzet van specialisten een technische oplossing is gevonden voor de problemen in Brussel, waar nog met diskettes gewerkt werd, een 'bug' het probleem was.

'We publiceren de resultaten van de verschillende lijsten waarvoor de magistraten (voorzitters van de kantonhoofdbureau's) hebben aanvaard langer te blijven of terug te keren', luidde het. De resultaten zijn nu volledig voor de kantons Sint-Gillis, Brussel, Schaarbeek, Sint-Joost en Elsene. Ontbreken nog: Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Ukkel, waar enkel voorlopige resultaten gepubliceerd werden.

Telling in Eupen

Het tellen van de stemmen in Eupen herneemt pas maandagavond om 18 uur. Dat heeft voorzitter van het hoofdbureau in Eupen Rolf Lennertz meegedeeld. In de kantons Eupen en Sankt-Vith waren er computerproblemen. 'Omdat de leden van het bureau aanwezig zouden kunnen zijn, hernemen we de telling maandag om 18 uur', zegt Lennertz.

Aangeboden door onze partners