Pfizer geeft strijd om AstraZeneca op

Bron © BELGA

Foto: afp

De Amerikaanse farmareus Pfizer gaat niet meer bieden op zijn Britse sectorgenoot AstraZeneca. Daarmee komt voor zeker een half jaar een einde aan de grootste overnamepoging ooit in de farmasector.

Dat heeft Pfizer maandag bekendgemaakt. De Amerikanen boden tevergeefs zo’n 86 miljard euro op het Britse bedrijf, wat de grootste transactie ooit zou zijn geweest in de farma-industrie. Dat kwam neer op 50 pond per aandeel.

Volgens Pfizer is het, na het nieuwe neen van AstraZeneca, niet van plan om nog een bod te doen. Onder Britse wetgeving volgt nu een periode van zes maanden waarin Pfizer niet meer kan bieden.

Investeerders zouden evenwel aandringen bij AstraZeneca om toch weer aan tafel te schuiven bij Pfizer. “De mogelijkheid van een overname van AstraZeneca wordt hiermee kleiner, maar een definitief neen is het nog niet”, houden analisten een slag om de arm.

De biedstrijd begon in januari met een bod van 46,61 pond per aandeel, of omgerekend 71,4 miljard euro. Dat werd in verschillende stappen opgedreven, maar botste steeds op weerstand van AstraZeneca, dat steeds sprak van een ‘substantiële onderwaardering’.

Door
AANGERADEN