Eurosceptici winnen fors in Europees Parlement

© afp

© belga

1 / 2

Voor het eerst sinds 1979 is de opkomst bij de Europese verkiezingen niet gedaald. Maar de eurokritische en eurosceptische partijen zijn de winnaars. Ondanks verlies blijft de Europese Volkspartij de grootste fractie in het Europees Parlement.

jvt

Volgens voorlopige cijfers was de opkomtst 43,1 procent, een verwaarloosbare verbetering tegenover de 43 procent van de vorige verkiezingen. Het zijn vooral de eurosceptische partijen die daarvan profiteren. Het FN in Frankrijk, de Ukip in Groot-Brittannië en het uiters-linkse Syriza in Griekenland worden de grootste partij in hun land.

'De mensen hebben duidelijk gesproken', zei een triomferende Marine Le Pen aan juichende aanhangers van het Front National (FN). 'Ze willen niet langer geleid worden van buiten hun grenzen, door EU-commissarisen en technocraten die niet verkozen zijn.' De partij zou 25 zetels winnen. In 2009 waren dat er drie.

Opvallende resultaten:

  • Frankrijk: Het Front National wint met 25% en 25 zetels. De centrum-rechtse UMP haalt 21%, de socialisten van president François Hollande 14%, de slechtste score ooit voor het Europees Parlement.
  • Groot-Brittannië: De eurosceptische partij UKIP wint met 27%, de Conservatieven behalen 24% en Labour 25 %.
  • Italië: De centrum-linkse premier Matteo Renzi scoort 40%. De Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo 22%, en Forza Italië van ex-premier Silvio Berlusconi 16%.
  • Duitsland: CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel wint met 36 %, de centrumlinkse SPD haalt 27 % en het europsceptische AfD scoort zeven procent.
  • Griekenland: Het extreem-linkse Syriza zou 26% halen. Het extreemrechtse Gouden Dageraad kan drie parlementsleden halen met negen procent

Vraag is of eurosceptische partijen de krachten zullen bundelen. Gemakkelijk zal dat niet worden. Voor een eigen fractie zijn 25 verkozenen uit zeven verschillende lidstaten nodig.

'Pro-Europese meerderheid'

De drie grootste Europese fracties halen, de EVP, sociaal-democraten en liberalen, zijn nog maar goed voor ongeveer 62 procent van de stemmen, een pak minder dan in het vorige parlement. De EVP zou 212 van de 757 halen, een verlies van zestig zetels. De socialisten behalen 186 zetels, liberalen 70 en de groenen 55. Het resultaat is meer gefragmenteerd en gepolariseerd gepolariseerd parlement.

In een reactie op het resultaat riep Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso de traditionele pro-Europese partijen op om de rangen te sluiten. 'De resultaten tonen dat een zeer solide en werkbare meerderheid in het Europees Parlement mogelijk is. Deze partijen zijn het niet eens over elk beleidsdetail, maar ze delen een fundamentele consensus dat Europa versterkt moet worden.'

Ook de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker, de topkandidaat van de EVP, benadrukte dat de meerderheid van de mensen voor Europa heeft gestemd. 'Extreem-rechts heeft, in tegenstelling tot wat sommige media zeggen, de verkiezingen niet gewonnen. We zullen een duidelijke pro-Europese meerderheid hebben', zei Juncker, die het Commissievoorzitterschap voor zijn fractie opeiste.

De 28 staatshoofden en regeringsleiders zullen op uitnodiging van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy de resultaten bespreken. De benoeming van een nieuwe Commissievoorzitter is het eerste stuk in een complexe puzeel van topfuncties. Bedoeling is om voor of tijdens de Europese top van 26 en 27 juni de knopen door te hakken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten