‘Iedereen heeft zich in Dexia vergist, ook wij’

Bron © Belga

ACW-voorzitter Patrick Develtere Foto: BELGA

Antwerpen -

‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’ Met die woorden erkende ACW-voorzitter Patrick Develtere maandagavond dat de christelijke werknemerskoepel en haar financiële poot ARCO zich destijds vergist hebben toen ze mee stapten in de opbouw van Dexia tot grootbank.

Develtere speechte in Antwerpen naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging genoemd naar de gelijknamige pauselijke encycliek dat nu donderdag gevierd wordt op Hemelvaartsdag. De ACW-voorzitter stak van wal dat de economie ten dienste staat van de mensen, en niet omgekeerd. Maar in die optiek ging ook zijn beweging in de fout in het dossier Dexia, zei Develtere.

‘Arco is destijds ook stap voor stap mee gestapt in de wereld van de grootbanken, een wereld die echt niet de onze is. Toen men de stappen richting grootbank zette, kwamen ook heel wat fusies van andere banken tot stand en gaf de tijdsgeest kleine coöperatieve banken zoals BACOB (de vroegere bank van de christelijke arbeidersbeweging die na enkele fusies onderdeel werd van Dexia, red.) geen kans meer op overleven’, aldus Develtere.

‘Zowel het management als de aandeelhouders van Dexia en de Nationale Bank bleven geloven dat het goed zou komen. Niemand heeft de val van Dexia voorspeld en niemand kon die voorspellen. Nu het tegendeel beweren is hypocriet. Iedereen heeft zich toen vergist, ook wij’, zei de ACW-voorzitter.

Die vergissing mag niet verborgen worden. ‘We erkennen dat men destijds, bij de stappen van BACOB richting grootbank Dexia, verkeerd heeft ingeschat hoe het Europese bankenlandschap en de financiële sector zouden evolueren.’

In zijn speech benadrukte Develtere ook dat een regeringsvorming niet te lang op zich mag laten wachten.

Door
AANGERADEN