Milquet pleit voor Europese databank van reizigers

Bron © Belga, rtbf, vrt

Joëlle Milquet Foto: REUTERS

De arrestatie van Medhi Nemmouche, die verdacht wordt van de aanslag op het Joods museum in Brussel, is voor ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken een aanleiding om te pleiten voor een Europees register van vliegtuigpassagiers, naar analogie met een systeem dat de VS na de aanslagen van 11 september invoerde.

Gevraagd naar de aanhouding van Nemmouche Mehdi, die lijkt te zijn ontsnapt aan het toezicht van de Europese inlichtingendiensten, zei Milquet dat het ‘absoluut noodzakelijk’ was om een ‘Passenger Name Record’ (PNR) op te starten, zoals de Amerikanen deden na 11 september 2001.

Dit programma verzamelt data van vliegtuigpassagiers, maar kent een sterke oppositie in Europa. ‘Ik begrijp de mooie ideëen van privacybescherming, maar de zaken zijn veranderd’, aldus Milquet.

Donderdag vindt in de marge van de Raad Justitie Binnenlandse Zaken in Luxemburg een vergadering plaats van de Europese landen die geconfronteerd worden met terugkerende jihadisten. Samen met haar Franse collega’s Manuel Valls en diens opvolger Bernard Cazeneuve, heeft Milquet die groep eerder al samen gebracht om de samenwerking tussen de staten te versterken.

‘Verlies controle’

De burgemeesters, die eerder al hun beklag hielden over de aanpak van Syriëstrijders, laten opnieuw van zich horen. ‘Het is een bijzonder hachelijke zaak om alles op te volgen’, aldus Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde in De Ochtend op Radio 1. ‘Het zou de regel moeten zijn, en dat was ook de afspraak met minister Milquet, dat zodra iemand terugkeert, de lokale instanties automatisch worden ingelicht, maar de gerechtelijke diensten vinden dat zij puur onafhankelijk werken. Daardoor verliest een stad tijdelijk de controle en dat moet beter.’

De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, wil een betere omkadering voor teruggekeerde jihadisten. Jan Creemers, burgemeester van Maaseik hekelt een gebrek aan informatie. ‘Het is belangrijk dat ook de plaatselijke bestuurlijke overheden de nodige informatie krijgen.’

Door
AANGERADEN