Informateur De Wever krijgt nog één week

© belga

Informateur Bart De Wever bracht deze ochtend verslag uit bij koning Filip over zijn werkzaamheden. Volgens een mededeling van het Paleis heeft de koning op vraag van De Wever zelf diens informatieopdracht met één week verlengd. Op 10 juni verwacht koning Filip een eindverslag van de informateur. De Wever verlengt zijn mediastilte ook tot 10 juni.

bvb, evg

Het Paleis brengt het nieuws, zoals wel vaker tegenwoordig, eerst via Twitter: informateur De Wever brengt een 'afsluitend verslag' uit op 10 juni, volgende week dinsdag dus. Opvallend in de tweet zijn ook de woorden 'op diens voorstel'. De Wever heeft dus zelf gevraagd om een verlenging van zijn opdracht tot 10 juni.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het persbericht van het Paleis brengt nog wat verduidelijking: 'om de voorwaarden na te gaan voor de snelle totstandkoming van een regering' krijgt de informateur nog een week extra. Het is de tweede keer op rij dat de mededeling van het Paleis de nadruk legt op de 'snelle totstandkoming' van een regering.

De Wever laat via zijn woordvoerder weten dat hij zijn raadplegingen verder zet. Zonder aankondigingen vooraf en communicatie achteraf. De voorbije dagen hield De Wever de lippen stijf op elkaar over zijn vorderingen. De 'geen commentaar'-reacties zullen, als iedereen zich aan de mediastilte houdt, nog even te horen zijn.

Stilte

De Wever kwam rond elf uur aan bij koning Filip voor een 'vorderingsverslag' van de onderhandelingen op federaal niveau. Vorige week dinsdag kreeg De Wever de opdracht van informateur uit handen van de koning. Hij werd vandaag verwacht voor een verslag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Wever zou de voorbije week gewerkt hebben aan een centrumrechtse coalitie zonder de PS. Aan Vlaamse kant zou hij Open VLD en CD&V vrij makkelijk kunnen overtuigen, maar aan Franstalige zijde liggen de zaken moeilijker. De Wever zoekt naar sociaaleconomische convergenties tussen het N-VA-programma en dat van CDH en MR.

Aan Vlaamse zijde ligt de formatie voorlopig stil. Eerst willen de potentiële Vlaamse partners, CD&V en Open VLD, duidelijkheid over de weg die De Wever met de federale formatie wil inslaan.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent