Belgen in het buitenland erg ontevreden over stembusgang

© pol de wilde - corelio

De vzw Vlamingen in de Wereld ontving naar eigen zeggen een regen van klachten over het verloop van de jongste verkiezingen voor de Belgen die in het buitenland verblijven. Uit een poll die de vereniging uitvoerde, blijkt een grote vraag naar een online stemsysteem.

rdc

Belgen die in het buitenland verblijven, kunnen ervoor kiezen om op de ambassade te gaan stemmen of per brief hun stem uit te brengen. Het was al bekend dat sommige brieven erg nipt in het buitenland zijn gearriveerd. Dat gebeurde vaak in de week voor de verkiezingen, terwijl er nog minstens enkele dagen nodig zijn om het document vanop een ander continent terug te sturen. De vzw kreeg zelfs enkele berichten van Vlamingen die exprespost hebben gebruikt om de stembrief toch nog op tijd in België te krijgen.

‘De Belgen in het buitenland zijn boos omdat ze hun democratisch recht gekortwiekt zien’, stelt Vlamingen in de Wereld. Uit een poll op de website van de stichting blijkt dat 79 procent zich belemmerd voelde bij het uitoefenen van zijn stemrecht. Liefst 97 procent is vragende partij voor elektronisch stemmen tijdens de volgende verkiezingen.

‘Wereldwijd stemmen per brief is een achterhaalde techniek’, concludeert de vzw, die het probleem zal aankaarten bij de overheid.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten