Claim kan Rabobank miljarden kosten

Bron © BELGA

Foto: AFP

In Nederland gaat de stichting Renteswapschadeclaim binnenkort een massaclaim indienen tegen de Rabobank.

Volgens de stichting heeft de bank financiële producten waarmee ingespeeld kan worden op wisselende rentestanden aan zijn klanten verkocht, terwijl medewerkers van Rabobank tegelijkertijd betrokken waren bij het manipuleren van de Euriborrente. Als de claim wordt toegewezen, kan de schade voor Rabobank oplopen in de miljarden euro’s, zo meldde de stichting woensdag.

Klanten zouden, aldus de stichting, nooit de zogenoemde renteswaps hebben gekocht, als toen al de rentefraude van de bank bekend was geweest. Rabobank zou vanaf 2001 voor 12 miljard euro de renteswaps aan het midden- en kleinbedrijf hebben verkocht, en voor een soortgelijk bedrag aan grotere bedrijven. Bedrijven konden de swaps gebruiken om hun renterisico’s op leningen te verminderen.

De stichting eist nu dat de nog lopende en afgekochte renteswapcontracten worden vernietigd, omdat de bank zich schuldig zou hebben gemaakt aan dwaling en bedrog. Als de claim wordt toegewezen, kan de schade voor Rabobank, volgens een berekening van de stichting, oplopen tot 7 miljard euro.

Vorig jaar werd bekend dat medewerkers van Rabobank en een aantal andere Europese banken, zich schuldig hebben gemaakt aan de manipulatie van de centrale Libor- en Euriborrentetarieven. Eerder dit jaar daagde een Nederlandse vastgoedonderneming Rabobank al voor de rechter in verband met de manipulatie.

Een woordvoerder van de stichting Renteswapschadeclaim liet weten op korte termijn de claim te zullen indienen. Dat gebeurt in eerste instantie “met een klein clubje”, maar een eventuele uitspraak zou voor alle bezitters van de renteswaps gelden.

Door
AANGERADEN