Luminus volgt prijsverhoging Electrabel

Bron © BELGA

Foto: Belga

EDF Luminus, de nummer twee op de Belgische energiemarkt, verhoogt de tarieven voor de elektriciteitsklanten. Het bedrijf volgt daarmee de stap van marktleider Electrabel. Ook EDF Luminus verwijst naar de stijgende prijzen op de groothandelsmarkt.

Dat bleek donderdag op een persontmoeting met topman Gregoire Dallemagne. Het bedrijf stelt wel dat de aardgasprijzen afnemen. Die prijsdaling zal ook doorgerekend worden aan de klant.

Dallemagne sprak zich donderdag niet uit over de prijsverhoging die Electrabel eerder deze week aankondigde, of de kritiek van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte. Hij heeft enkel de simulatie gemaakt voor de Luminus-klanten en daaruit blijkt dat die in de toekomst moeten rekening houden met hogere elektriciteitsprijzen en lagere gasprijzen. Voor elektriciteit gaat het om een prijsverhoging met zo’n 10 procent (20 euro per jaar), terwijl de gasprijs met ongeveer 75 euro per jaar zal dalen. “In totaal dus zo’n 55 euro minder”, stelt hij voor wie beide producten bij Luminus aankoopt.

Dallemagne verwijst naar de evolutie op de beurzen. De prijs van elektriciteit is sinds einde maart, het moment van de sluiting van kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, sterk gestegen. “In juni 2013 lag de prijs op 42 euro per MWh, nu is dat al 49 euro”, aldus de topman van EDF Luminus. “Als men weet dat we slechts een winstmarge hebben van 1 procent op de omzet, moeten we deze hogere prijzen ook doorrekenen naar de klanten.”

Voor contracten met een vaste prijs gebeurt dat op het moment van de contractvernieuwing, variabele contracten worden op geregelde tijdstippen aangepast.

Dallemagne merkt nog op dat de energiecomponent slechts 38 pct van de totaalfactuur van de klant uitmaakt. Die component ging tussen 2007 en 2014 fors naar beneden, terwijl andere componenten zoals transport en taksen duurder werden. “De klant ziet enkel de eindfactuur. Maar België is qua energiecomponent niet duurder dan de buurlanden”, klonk het nog.

Wat de elektriciteitsprijs zal doen als Doel 3 en Tihange 2 uiteindelijk niet heropgestart worden, kon Dallemagne niet zeggen. “Er zijn zoveel factoren die een rol spelen”. EDF Luminus gaat zich voor de winter wel voldoende indekken. “We kopen elektriciteit in alsof de reactoren niet zouden opstarten”.

Door
AANGERADEN
Meest recent