GM ontslaat 15 medewerkers na problemen met contactsloten

Bron © BELGA

GM-topvrouw Mary Barra Foto: AFP

Mary Barra, CEO van autobouwer General Motors, meldt dat vijftien werknemers niet langer bij GM werken na een onderzoek naar een jarenlang genegeerd probleem met het contactslot van bepaalde GM-wagens. Een rapport heeft uitgewezen dat Barra zelf geen schuld treft en dat er geen doofpotoperatie was.

“Dit mocht nooit gebeurd zijn. Het is gewoonweg onaanvaardbaar”, zei de topvrouw aan bijna 1.000 werknemers in een GM-vestiging in Detroit. Ze presenteerde er de resultaten van een onderzoek naar de terugroeping van 2,59 miljoen auto’s voor een probleem aan het contactslot waardoor minstens 13 mensen zouden zijn omgekomen. Er kwam veel kritiek op het trage handelen van de autobouwer.

Barra kondigde aan dat er een compensatieprogramma wordt opgestart onder leiding van advocaat Kenneth Feinberg voor de nabestaanden van de slachtoffers of voor wie door het defecte contactslot in de betrokken wagens ernstige verwondingen opliep. GM benadrukt dat het onderzoek geen doofpotoperatie aan het licht bracht en dat er geen bewijs is dat werknemers veiligheid en kostprijs tegen elkaar hebben afgewogen.

Vijftien mensen hebben “ongepast gehandeld” en zijn niet meer bij het bedrijf. Tegen vijf anderen zijn disciplinaire maatregelen getroffen, zo meldt het bedrijf in een mededeling.

Persagentschap Bloomberg vernam dat de ingenieur die bevoegd was voor het defecte onderdeel, Ray DeGiorgio, werd ontslagen.

Door
AANGERADEN