N-VA en CD&V starten Vlaamse onderhandelingen

© BELGA

© BELGA

1 / 2

Sinds 14 uur dinsdagmiddag zit de N-VA en de CD&V-delegatie bijeen om afspraken te maken over de methode van onderhandelen. De twee partijen moeten een regeerakkoord zien te vinden om voor de komende vijf jaar een Vlaamse regering op de been te brengen.

evg, skn

De foto’s van de eerste ontmoeting van de twee delegaties laten op het eerste zicht een opperbeste sfeer zien. Voor CD&V zullen ontslagnemend minister-president Kris Peeters, en ontslagnemende ministers Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen onderhandelen. Bij N-VA zitten ontslagnemende ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters aan tafel, samen met Liesbeth Homans, schepen in Antwerpen en ondervoorzitter Ben Weyts. De start van de gesprekken vindt plaats in het statige Errerahuis, de 18de eeuwse ambtswoning van de Vlaamse minister-president.

De delegaties praten vanmiddag over hoe en wanneer de onderhandelingen zullen gevoerd worden. Het inhoudelijke staat nog niet op het programma. De administratie financiën en begroting komt wel het financiële kader toelichten. Recent nog bleek uit het rapport van de Vlaamse administratie dat het tekort op de Vlaamse begroting in 2015 zou kunnen oplopen tot 1 miljard euro en tot 1,3 miljard euro in 2016.

Geen walk in the park

'De toestand is ernstig', zei Peeters voor aanvang van de vergadering. 'Het wordt geen walk in the park. We zullen moeten saneren en tegelijk moeten investeren in sociaal beleid, zoals personen met een handicap, scholenbouw, enz....' Over zijn eigen toekomst, hield Peeters de lippen op elkaar. Of hij kans maakt om premier te worden, liet Peeters in het midden: 'Dat is totaal niet aan de orde.'

De twee partijen starten de gesprekken zonder Open VLD. Maar het is nog niet uitgesloten dat de Vlaamse liberalen inbreken. Op federaal niveau wil MR immers liever in een coalitie met Open VLD dan met het CDH. Als De Wever op de vraag van MR in gaat, zou het Open VLD ook Vlaams moeten toelaten. Dat is althans op dit moment de eis van voorzitster Gwendolyn Rutten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten