GETEST. Welk vleesje smaakt het best op de barbecue?

In ons land is Peter De Clercq dé BBQ-specialist. In zijn restaurant Elckerlijc in het landelijke Maldegem gloeit het houtskool reeds 25 jaar. Vlees heeft voor hem geen geheimen. De ideale man dus voor de grote ‘entrecote met been’ test. Naast deze drie vleesjes, proefde hij ook nog producten van Buurtslagers, Match, Carrefour, Renmans en Delhaize. Zijn verdict? Dat lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 14 juni.

Tine Bral

ZO DEDEN WE DE TEST

DE SELECTIEWe belden de warenhuizen met de vraag of we een entrecote met been van ca. 1 kg konden bestellen voor op de BBQ. Alleen bij Albert Heijn kon dit niet. Het gewicht van de entrecotes schommelde uiteindelijk tussen 0,751 kg (Carrefour) en 2,010 kg (Colruyt). Als benaming stond er meestal wel het overkoepelende ‘lende met been’. We vroegen ook telkens of we een <I>dry-aged </I>entrecote met been konden kopen. Dat was in slechts drie warenhuizen het geval: Colruyt, Delhaize en Makro (zonder been). We testten dus alles samen 7 ‘gewone’ en 3 <I>dry-aged</I> exemplaren.DE METHODEProeven gebeurde blind en in willekeurige volgorde. Eerst werden de stukken rauw gekeurd, dan geroosterd op de BBQ in de keuken van het restaurant. Elk stuk werd op dezelfde manier gekruid, eenvoudig met peper en zout, niks meer. Water neutraliseerde tussenin de smaakpapillen. Bij gelijke score staan ze alfabetisch volgens winkel.DE BEOORDELINGBij het ‘gewone’ vlees delen Colruyt en Match ex aequo de eerste plaats met 8/10. Bij <I>dry-aged</I> was de Holstein duidelijk de beste. Beste koop is de dunne lende met been van Colruyt: hoogste kwaliteit en de laagste kiloprijs.

DE LOCATIEDe test deden we in restaurant Elckerlijc van Peter De Clercq, Kraailokerkweg 17, Maldegem, 050-71.52.63, www.peterdeclercq.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten