Bourgeois en Peeters ronden gesprekken met middenveldorganisaties af

© BELGA

De Vlaamse formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) hebben vrijdagmiddag in het Vlaams Parlement hun tweedaagse consultatieronde met het middenveld afgesloten. Volgende week starten de inhoudelijke gesprekken in thematische werkgroepen, gebaseerd op het budgettaire kader waaraan de werkgroep financiën en begroting momenteel volop sleutelt.

rdc

De liberale vakbond ACLVB en de koepel van social profit ondernenmingen Verso mochten vrijdagmiddag het consultatierijtje van Bourgeois en Peeters afsluiten. Vrijdagvoormiddag kwamen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de koepels van provincies al over de vloer.

Voor ACLVB kwam gewestelijk secretaris Hugo Engelen op de koffie, die er, naast de gemeenschappelijke eisenbundel van de vakbonden, de accenten van de liberale vakbond toelichten. Zo pleitte Engelen onder meer voor ’verstandige besparingen. Lineaire besparingen zoals in het verleden hebben geen zin. Zo’n lineaire besparing treft bijvoorbeeld ook diensten als de VDAB die cruciaal zijn voor het activeren van werklozen en het begeleiden van werkzoekenden’. Daarnaast wil Engelen ook het zoeken naar nieuwe inkomsten, zoals ‘inkomsten uit vermogens’, niet uitsluiten, en stelt hij een bijsturing van de woonbonus voor. ‘In zijn huidige vorm versterkt die bonus het Mattheüseffect. Eigenlijk zouden de laagste inkomens een grotere aftrek moeten krijgen en de hogere inkomens een lagere aftrek’, klonk het.

Demografische evoluties

Als afsluiter kwam Verso langs, de koepel van social profit ondernemingen (waarin onder meer de mutualiteiten, het Rode Kruis en Zorgnet Vlaanderen zitten). Directeur Bruno Aerts en voorzitter Wim Moesen drongen aan op een versterking van het sociaal ondernemerschap en voldoende aandacht voor dringende maatschappelijke behoeften, zoals onder meer de noden in de kinderopvang en de wachtlijsten in de zorg.

De Leuvense professor Moesen wijst daarbij op het belang van de demografische evoluties. ‘Het gemiddelde gezin wordt kleiner. Vroeger werkte het gezin als een soort verzekeringsmechanisme. Maar met steeds kleinere gezinnen, staat men voor de vraag wie bepaalde zorgtaken op zich kan nemen. Wat is de rol van de overheid en wat kan de social profit daarin betekenen?’, aldus Moesen.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent