Brusselse onderhandelaars op zoek naar 180 miljoen euro

Bron © Belga

De onderhandelaars van PS, FDF, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V. Foto: BELGA

De Brusselse onderhandelaars zitten opnieuw samen in het Brussels parlement om het budgettair kader vast te leggen waarin de Brusselse regering de komende vijf jaar zal kunnen werken. Om een structureel begrotingsevenwicht te behouden moeten ze op zoek gaan naar 180 miljoen euro, zo bleek uit de verklaringen voor de start van de vergadering.

Sinds 13 uur zitten de onderhandelaars van PS, FDF, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V samen. De vergadering zou tot 16 uur duren.

‘We waren de vorige legislatuur op begrotingsvlak de beste leerling van de klas en willen dat ook blijven’, verklaarde uittredend minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD), die de onderhandelingen aan Vlaamse kant leidt. Hij benadrukte dat er voor hem geen sprake kan zijn van nieuwe belastingen.

Voor Didier Gosuin (FDF) is nieuw beleid zonder nieuwe middelen evenwel onmogelijk. Zijn partij voerde de afgelopen maanden campagne met de eis om de beleidskeuzes van de Brusselse regering sinds haar ontstaan te evalueren. Joëlle Milquet (CDH) vond dat voor nieuw beleid zowel besparingen als nieuwe inkomsten nodig zijn, zonder daarbij te raken aan de openbare dienstverlening. Dat verhindert volgens haar niet dat er gewerkt kan worden aan een betere besteding van de openbare middelen.

Door
AANGERADEN