Waarom bijna alle Zuid-Koreanen Kim, Lee of Park heten

© ap

Geen eenvoudiger quizvraag dan: noem drie Zuid-Koreaanse spelers. Kim, Lee en Park en u hebt van de huidige selectie al 12 van de 23 namen. Zuid-Korea telt namelijk vijf spelers die Kim heten, vier dragen de naam Lee en nog eens drie ­heten Park. Bizar? Helemaal niet. Bijna de helft van de Zuid-Koreaanse bevolking draagt de naam Kim (21 procent), Lee (15 procent) of Park (8 procent).

kvu

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

In totaal telt Zuid-Korea slechts 250 verschillende familienamen. Die beperkte variatie is een restant van het oude kastensysteem. Koningen in het oude Zuid-Korea droegen steevast de naam Lee. Kim, de meest populaire naam, betekent goud in het Chinees en was eveneens een adellijke naam. Idem voor Park, dat ‘stralend’ betekent.

Toen Zuid-Korea werd hervormd in 1894 en het kastensysteem verviel, adopteerden veel boeren een familienaam met een positieve, zelfs edele bijklank die voordien alleen voorbehouden was voor de hoogste klassen. Kim bleek daarbij de populairste.

Let wel: niet alle Kims zijn ­familie van elkaar. De verschillende Kimmen zijn onderverdeeld in ongeveer 350 clans, die van elkaar worden onderscheiden door hun plek van oorsprong.

Aangeboden door onze partners