Louis Michel: 'Keuze PS en CDH catastrofaal voor regeringsvorming'

© belga

MR-kopstuk Louis Michel vindt het ongehoord dat het CDH zich regionaal aan de PS heeft verbonden. Hij spreekt van een catastrofaal effect op de federale regeringsvorming. Bovendien negeren beide partijen zo het signaal van de kiezer.

bvb, jvt

'Vanaf dat de PS koos om zo snel mogelijk een regering tot stand te brengen in Wallonië en Brussel wisten we dat dat een catastrofaal effect op de federale regeringsvorming zou hebben', zegt Louis Michel in het Radio 1-programma De Ochtend. Hij is er bijna zeker van dat er voor de verkiezingen al een akkoord bestond tussen beide partijen.

Met het uitsluiten van de N-VA komt de communautaire logica weer op tafel in plaats van een sociaal-economische beleid waarvoor de kiezer zijn voorkeur heeft uitgesproken, luidt het.

Michel is kritisch voor het CDH. 'Een partij met negen zetels die het signaal van de kiezer zo behandelt is strijdig met de democratie.' Voor hem verdient de N-VA alleszins een kans om een sociaal-ecomische herstelregering op de been te brengen. 'In de nota-De Wever stonden veel voorstellen die klopten met ons programma.'

Hoe moet het verder? De MR wil nog niets uitsluiten, ook niet een federale regering met enkel de MR aan Franstalige zijde. Michel vraagt zich ook af of het mogelijk is om de N-VA aan Vlaamse zijde buiten te houden. 'De positie van CD&V zal zeer belangrijk zijn.'

Het MR-kopstuk vindt dat zijn partij als winnaar van de verkiezingen op alle niveaus moet meeregeren. Zijn partijgenoot Olivier Chastel liet in De Morgen al verstaan dat de MR een klassieke tripartite op federaal niveau weer op tafel heeft gelegd, maar dan wil de partij inbreken in de Brusselse en Waalse regering.

'De PS haalt als argument voor een tripartite aan dat alle partijen zetelwinst hebben geboekt. Maar op regionaal niveau, waar wij meer zitjes hebben gehaald, passen de socialisten die logica niet toe. Dat is toch niet ernstig?', zegt de uittredend minister van Begroting.

De MR past hiermee dezelfde strategie toe als zusterpartij Open VLD: voorzitster Gwendolyn Rutten wil alleen in een federale regering stappen als ze ook in Vlaanderen mee mag regeren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten