Solvay heeft akkoord voor verkoop pvc-afdeling.

Bron © BELGA

Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu Foto: BELGA

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft een definitieve overeenkomst ondertekend met het Zwitserse Ineos voor het oprichten van een joint venture voor de productie van chlorovinyl. Op die manier stoot Solvay op termijn zijn pvc-afdeling af.

Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt. Solvay brengt namelijk de pvc-afdeling onder in het vehikel met de naam Inovyn. Na drie jaar stapt Solvay uit de joint-venture, zodat de pvc-afdeling eigenlijk helemaal in handen komt van Ineos. Naar verwachting zal de joint venture eind dit jaar tot stand worden gebracht, na de desinvesteringen op verzoek van de Europese Commissie. Solvay kreeg in mei groen licht van de commissie voor de pvc-deal.

De voorwaarden van de joint venture-overeenkomst zijn vereenvoudigd en aangepast aan onder meer de uitdagende marktomstandigheden, zo luidt het. Solvay zal een voorafbetaling van 175 miljoen euro ontvangen bij de totstandkoming van Inovyn en passiva ter waarde van 250 miljoen euro aan de joint venture overdragen.

Na drie jaar zal Solvay uit Inovyn stappen, waarbij het extra contanten zal ontvangen met een streefwaarde van 250 miljoen euro. Deze betaling zal worden aangepast op basis van de gemiddelde prestaties van het driejarig bestaan van de joint venture, maar is op minimaal 75 miljoen euro vastgelegd.

De transactie zal leiden tot een boekhoudkundige waardevermindering van ongeveer 420 miljoen euro, die opgenomen zal worden in Solvay’s nettowinst in het tweede kwartaal van 2014.

Inovyn zal zijn hoofdzetel in Londen hebben en aanwezig zijn in acht Europese landen met 14 sites. De proforma-omzet van 2013 bedraagt meer dan 3 miljard euro. Het beheer zal evenredig verdeeld zijn tussen beide partners.

Voorwaarde voor het Europees groen licht was dat Ineos een deel van de activiteiten afstoot, waaronder de fabriek in Tessenderlo.

Door
AANGERADEN