Tuinman Wim Lybaert geeft tips tegen de wortelvlieg

1 / 2

Uw wekelijkse oogst wordt nog onweerstaanbaarder dankzij de tips van moestuinspecialist Wim Lybaert, de man achter het smakelijke programma ‘De Moestuin volgens Wim’ op VIER.

mev

De wortelvlieg is een heel klein beestje dat zijn eitjes legt op de plek waar het loof overgaat in de wortel. De larven tasten de groenten aan. De wortelvlieg ruikt de geur van wortel van op honderden meters afstand. Ook op pastinaak is de wortelvlieg verzot.

Het enige wat honderd procent werkt tegen het insect, is je wortelen onder een constructie van insectengaas – gemaakt met bijvoorbeeld paaltjes of elektriciteitsbuizen – laten groeien. Ik graaf het gaas wel een stukje in, want spleetjes of kieren vindt de wortelvlieg wel.

De wortelvlieg is niet actief na zonsondergang, dus wortelen uitdunnen, onkruid wieden, oogsten doe je best ofwel 's morgens heel vroeg of in de avondschemering. Houd ook je gaas dicht overdag.

De wortelvlieg kan niet veel hoger dan een meter vliegen, dus wortelen in potten op een tafel kweken is ook een optie. Of naast elk rijtje wortelen een rijtje uien poten, want de wortelvlieg kan niet tegen de geur van ui.

Let op: de larven van wortelvliegen overwinteren in de grond. Het is dus heel belangrijk dat je aan wisselteelt doet.

Bloemen in de moestuin zijn mooi en ze stimuleren de biodiversiteit. Kies voor bloemen die je kan opeten.

Tijm en rozemarijn staan in het voorjaar prachtig in bloei, je kunt ze gebruiken in de keuken en het zijn echte bijenlokkers. En zonder bijen heb je geen appelen, courgetten, pompoenen, noem maar op.

Bernagie of komkommerkruid bloeit de hele zomer en doet het door zijn lichte komkommersmaak bijvoorbeeld goed in een gin tonic. Dit eenjarige plantje zaait zichzelf lustig uit.

Ook wilde venkel zaait zichzelf uit. De bloem bloeit in prachtige gele bloemschermen en de smaak is wat anijsachtig. Aan de uitgebloeide bloemen komen venkelzaadjes, heel goed voor de maag. In de herfst vormt wilde venkel lekker voedsel voor vogels, die dan weer schadelijke insecten uit je moestuin weghouden.

Phacelia is een groenbemester. De plant voegt stikstof toe aan de grond, zodat de grond rijker wordt.

Smeerwortel is ook ideaal voor de biomoestuinier. Twee tot drie keer per jaar snij ik de plant kort en leg ik de plantenresten in water. Het mengsel begint dan te gisten en transformeert langzaam tot vloeibare meststof, ideaal om mijn serretomaten te bemesten.’

Aangeboden door onze partners