Luminus-personeel in Hasselt en Luik blijft staken

Bron © belga

Foto: Belga

Hasselt / Glain / Liège / Rocourt / Bressoux / Jupille-sur-Meuse / Wandre / Grivegnée / Angleur / Chênée -

Bij energiebedrijf EDF Luminus blijft het personeel van de vestigingen in Luik en Hasselt in staking. Dat beslisten ze woensdagochtend tijdens personeelsvergaderingen, zo meldt Tim Grommen van de socialistisch energiebond ACOD Gazelco. De bonden kaarten het ontslag van een werknemer en het HR-beleid aan.

De actie van het gemeenschappelijk vakbondsfront van de christelijke en socialistische vakbond brak maandag uit na het ontslag van een werknemer in Hasselt. Overleg met de HR-directie bracht dinsdag geen soelaas.

Niet alleen in Hasselt maar ook in Luik blijft het personeel in staking, aldus vakbondsman Grommen. ook bij de energieproductie zelf wordt gestaakt in het zuidelijke landsdeel. Bij EDF Luminus in Gent komt het personeel woensdagmiddag samen om zich te beraden over eventuele acties. ‘We gaan daar vragen om een signaal te geven’, aldus Grommen.

Het bewuste ontslag heeft volgens de vakbondsman te maken met een cao rond evaluatie die niet meer geldig is. ‘Dat gebruiken ze nu om mensen te ontslaan.’ Volgens Grommen wil de directie geen garanties geven dat er geen nieuwe ontslagen komen en wou ze ook niet garanderen dat er geen mogelijke grote reorganisatie komt.

‘We hebben het werk neergelegd. Hoelang? Dat hangt af van de directie’, besluit Grommen. Zonder garanties over het vermijden van ontslagen of een nieuwe cao gaan de bonden niet oproepen om het werk te hervatten.

‘Steeds bereid te onderhandelen mits garanties’

In een reactie op de verlenging van de staking zegt de directie van het energiebedrijf ‘steeds bereid te zijn om te onderhandelen’. Dat moet echter gebeuren met de nodige garanties dat de productiemiddelen beschikbaar blijven voor een normale dienstverlening.

Volgens EDF Luminus werd de directie geïnformeerd over de verlenging van de staking die maandag begon ‘door een beperkt deel van het personeel’. ‘Een overleg tussen de vakbonden en de directie werd gisteren (dinsdag, red.) gestart om hen te verzekeren dat deze gemotiveerde beslissing een alleenstaand geval is.’

Door
AANGERADEN