Artsen zonder Grenzen vraagt meer vastberaden op te treden tegen ebola-epidemie

Bron © Belga

Dokters dragen beschermende kledij. Foto: AFP

In de strijd tegen de voortwoekerende ebola-epidemie in West-Afrika dringen experts er bij de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en bij de betrokken staten op aan om meer vastberaden op te treden. Het komt erop aan mogelijke geïnfecteerden te ontdekken en een groter gebied te dekken. Dat zei Bart Janssens, directeur operaties van Artsen zonder Grenzen (AZG), donderdag in Brussel.

Donderdag vergaderen de ministers van Gezondheid uit elf staten en internationale experts ook in de Ghanese hoofdstad Accra. De tot dusver zwaarste ebola-epidemie ooit eiste al meer dan 460 mensenlevens en breidt zich verder uit.

‘De epidemie grijpt almaar verder om zich heen, omdat de mensen in verschillende landen reizen’, zei Janssens. AZG is niettemin zo goed als de enige organisatie die de ebola-patiënten verzorgt. ‘Maar we hebben onze limieten bereikt. Momenteel heeft Artsen zonder Grenzen noch het personeel, noch de medische middelen om teams naar nieuwe getroffen regio’s te sturen.’ Nieuwe gebieden waar het virus opduikt, kunnen dus niet meer door AZG geholpen worden.

Een van de grootste gevaren van de ebola-epidemie is dat de bevolking in de betrokken landen Guinea, Liberia en Sierra Leone de ziekte niet kent. ‘Dikwijls wordt de ziekte verborgen gehouden en worden verdachte gevallen eerst niet gemeld.’

De WHO riep op om op het tweedaagse treffen in Ghana concrete oplossingen te vinden. Ebola is in negen op de tien gevallen dodelijk. Het virus veroorzaakt onder andere koorts en zware interne en externe bloedingen.

Door
AANGERADEN
Meest recent