N-VA: ‘Nu geen tijd voor politieke spelletjes’

Bron © belga

Peter Dedecker (N-VA) Foto: BELGA

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker reageert opvallend gematigd op de uitspraak van de Europese Commissie over de Arco-waarborg. Voor Dedecker lag de beslissing in de lijn van de verwachtingen.

Dedecker blijft er bij dat er een oplossing moet komen voor de 800.000 Arco-coöperanten, maar wijst erop dat een regeling deel zal uitmaken van de federale onderhandelingen en geeft derhalve geen commentaar ’om een oplossing niet te bemoeilijken’.

Peter Dedecker is het N-VA-Kamerlid dat het ACW beschuldigde van ongeregeldheden in het Dexia-debacle. Hij beschuldigde de top van fraude en stelde dat de coöperanten werden bedrogen door de top van het ACW. ’De coöperanten moeten hun geld terugkrijgen van diegenen die hen willens en wetens hebben bedrogen, en dat is de leiding van het ACW. Pas nadat het zijn centen op tafel heeft gelegd, kan worden bekeken wat de overheid kan bijpassen’, luidt het in zijn boek ‘Een zuil van zelfbediening’.

Die scherpe taal neemt Dedecker donderdag niet in de mond, na de beslissing van de Europese Commissie dat de garantieregeling die de Belgische overheid had uitgewerkt, indruist tegen de Europese staatssteunregels. ‘De uitspraak van de Europese Commissie ligt in het verlengde van wat wij hadden verwacht. Ook wij hebben steeds gezegd dat deze staatswaarborg kaduuk was.’

De partij blijft erbij dat een oplossing moet gezocht worden voor de 800.000 Arco-coöperanten. ’We mogen de gedupeerden niet in de kou laten staan. Maar de verantwoordelijkheden voor deze zaak moeten eindelijk ook in kaart worden gebracht en dat is tot op vandaag nog steeds niet gebeurd’, aldus Dedecker. Omdat een regeling deel zal uitmaken van de federale onderhandelingen, zal N-VA geen commentaar geven om een oplossing niet te bemoeilijken. ’Het is nu geen tijd voor politieke spelletjes.’

Door
AANGERADEN